Denník N

Po covide si dali iba jednu dávku. Nefunguje im covid pas a majú problémy s cestovaním

Covdi pas. Ilustračné foto - tasr/ap
Covdi pas. Ilustračné foto – tasr/ap

AKTUALIZOVANÉ 15.37 Ľudia, ktorí sa po covide zaočkovali iba jednou dávkou, sú považovaní za plne zaočkovaných. Majú však problémy to preukázať aj cestovať do zahraničia vrátane Česka.

Denisa z Bratislavy je podľa vyhlášky považovaná za plne zaočkovanú, no minule ju nepríjemne prekvapili v reštaurácii. Pri vstupe dovnútra skenovali jej covid pas a čítačka ukázala, že je neplatný. Nešlo pritom o chybu čítačky.

Denisa patrí k malému počtu ľudí, ktorí sa do pol roka po prekonaní covidu zaočkovali iba jednou dávkou. Od začiatku leta Slovensko považuje takýchto ľudí za plne zaočkovaných, ako keby mali dve dávky.

Výskumy hovoria, že úroveň protilátok u takýchto ľudí je rovnaká, prípadne vyššia ako u ľudí, ktorí dostali bez choroby dve dávky.

Ľudí po covide odporúčajú preočkovať iba jednou dávkou aj niektoré ďalšie štáty EÚ (Nemecko, Francúzsko, Rakúsko a iné).

Problém je, že na Slovensku neexistuje QR kód, ktorý by potvrdzoval takúto kompletnú zaočkovanosť, keď kontrola pri vstupe do reštaurácií či na hromadné podujatia nasníma covid pas.

Problémy s covid pasom

Keď takíto ľudia požiadali o potvrdenie do covid pasu, dostali dva PDF súbory s QR kódom. Jeden hovoril, že prekonali covid. Druhý potvrdzoval, že boli zaočkovaní jednou dávkou dvojdávkovej vakcíny.

Problém však je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie