Denník N

Instagram škodí našim tínedžerkám a tínedžerom, my sa však nemusíme len prizerať

Ilustračný obrázok - N
Ilustračný obrázok – N

Tlak zverejňovať iba najlepšie momenty svojho života a vyzerať pritom dokonale môže dospievajúcich uvrhnúť do depresie, nízkeho sebavedomia či porúch stravovania.

Odhalenia denníka Wall Street Journal o tom, že Facebook dlhšie vedel o tom, že jedna z jeho platforiem – Instagram – poškodzuje duševné zdravie detí, hlavne dievčat v pubertálnom veku, a nič s tým neurobil, by asi nemali byť prekvapením. Firemné giganty tohto typu málokedy, ak vôbec, okamžite priznajú zodpovednosť a zavedú naozaj účinnú nápravu. Skôr budú veci zametať po koberec a napokon sa aj tak akože priznajú pod verejným či politickým tlakom. Prijmú aj pre seba čo najmenej bolestné opatrenia, možno zaplatia pokutu, ich šéfstvo sa vydá na spanilú jazdu po médiách a bude si sypať popol na hlavu.

Dosiahnutie aspoň minimálnej nápravy a odstránenie škôd môže trvať roky. Medzitým sa po celom svete milióny dievčat a aj chlapcov budú trápiť tým, že nevyzerajú tak atraktívne, štíhlo, zdravo a bohato ako rôzne influencerky a influenceri, a často ani nie ako ich populárne či uznávané spolužiačky či spolužiaci. Trpí tým ich sebavedomie, u niektorých dokonca prichádzajú aj otázky o zmysle života, môžu si snahou dosiahnuť dokonalú postavu či svaly spôsobiť zdravotné problémy.

40 percent používateliek a používateľov v puberte tvrdí, že keď začali používať Instagram, stúpol ich pocit, že sú málo atraktívne a atraktívni.

O tom, že sociálne siete môžu byť pre mladých, zraniteľných ľudí pascou, sa vie už dlhší čas. Guardian cituje štúdiu, podľa ktorej práve Instagram namiešal niekoľko ingrediencií tak, že vytvoril perfektnú búrku.

Na Instagrame silne funguje fenomén

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Komentáre

Teraz najčítanejšie