Denník N

Otec strážil Lenina, brata zatvorili do gulagu. Igor Netto, hviezda sovietskeho futbalu, ho radšej zatajil

Igor Netto (vľavo) s Levom Jašinom. Foto - wikimedia.org
Igor Netto (vľavo) s Levom Jašinom. Foto – wikimedia.org

Počas olympiády v Melbourne mu zomrel otec. Spoluhráčom to nepovedal, aby nepokazil oslavu zlata.

Génius so zlou náladou. Igor Netto patrí k najlepším futbalistom v histórii Sovietskeho zväzu, ale okrem slávnych chvíľ v súkromí často trpel.

Muž, ktorý ako kapitán priviedol Sovietsky zväz k víťazstvu na olympiáde v Melbourne 1956 aj na majstrovstvách Európy 1960, vzhľadom na komplikovanú politickú situáciu zaprel vlastného brata, ktorého komunisti zatvorili do pracovného tábora.

Netta prezývali Hus, lebo mal dlhý krk a netypický štýl behu. Na ihrisku bol aj vodcom, ktorého tréneri aj spoluhráči rešpektovali a často sa ho aj báli.

Ostatných kritizoval za každú chybu a nadával im, pokiaľ ho nepočúvali.

Na prelome päťdesiatych a šesťdesiatych rokov patril k najväčším hviezdam legendárneho sovietskeho tímu. Aj keď dnes sa najviac spomína na jeho spoluhráča – ikonického brankára Leva Jašina.

Netto bol tvorcom hry, aj keď v mladosti začínal ako defenzívny záložník alebo ľavý obranca. Keď sa ako 18-ročný presadil v Spartaku Moskva, hovorilo sa o ňom ako o jednom z najväčších futbalových talentov v Sovietskom zväze. Svoj potenciál naplnil a stal sa hviezdou, ale v rovnakom čase odsúdili jeho staršieho brata Leva.

Počas sedemnástich rokov v Spartaku sa stal legendou, za klub odohral takmer štyristo zápasov a získal s ním päť majstrovských titulov. Stal sa oporou národného tímu, ktorý sa okrem Netta a Jašina spoliehal aj na Valentina Ivanova, útočníka Torpeda Moskva. Spoluhráči si ho zvolili za kapitána a sovietsky futbal doviedol k najväčším úspechom na medzinárodnej scéne.

Chcel byť férový

Ostatným hráčom v tíme prikazoval, aby sa nepribližovali do stredu poľa. Považoval ho za svoju vlastnú zónu. Jednému z nich preto spravil na ihrisku čiaru, ktorú nemohol prekročiť.

Keď sa v roku 1955 trénerom Spartaka stal Nikolaj Guljajev, Netto ho ignoroval. Guljajev pred zápasom v šatni vymyslel taktiku, no keď dohovoril, Netto sa postavil a povedal: „A teraz počúvajte mňa.“

Netto patril k najlepším záložníkom na svete, dokázal skvele brániť aj dopĺňať ofenzívu. Spomína sa naňho aj ako na muža, ktorý kládol dôraz na fair play.

Na majstrovstvách sveta 1962 v Čile nastúpili Sovieti proti Uruguaju v poslednom zápase skupinovej fázy. Museli vyhrať, aby postúpili. V druhom polčase za stavu 1:1 vystrelil Igor Čislenko a začal sa radovať spolu so spoluhráčmi, Uruguajčania však protestovali.

Netto išiel za Čislenkom, a keď sa s ním porozprával, rozhodcovi povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie