Denník N

Školský týždeň: V prváckych triedach umožnia viac detí ako doteraz

Komentovaný výber správ o školstve a vzdelávaní Školský týždeň: 1. Maximálny počet detí v prvom ročníku základnej školy sa má zvýšiť, má to skôr riziká. 2. Údaje z monitoringu deviatakov potvrdzujú, že časť detí nemala adekvátny prístup k online dištančnému vzdelávaniu. K tomu aj krátke správy o nesprávnych očakávaniach od mužov učiteľov či o množstve učiva pri prijímačkách na stredné školy.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Maximálny počet detí v prvom ročníku základnej školy sa má zvýšiť, má to skôr riziká

Ministerstvo školstva pomerne intenzívne hovorí o potrebe zavádzania inkluzívneho vzdelávania. Opatrenia na spoločné vzdelávanie všetkých detí bez ohľadu na sociálne zázemie alebo zdravotné znevýhodnenie sú súčasťou plánu obnovy, ako aj novely školského zákona.

Mnohé z týchto opatrení sú krokom vpred a opierajú sa o existujúce analýzy. Novela školského zákona, ktorá nedávno prešla v parlamente prvým čítaním, však obsahuje aj niektoré úpravy, ktoré možno v súvislosti s inklúziou vnímať kontroverzne.

Jednou z nich je zvyšovanie maximálneho počtu detí v triede v prvom ročníku základných škôl. V súčasnosti môže byť v prvom ročníku základnej školy najviac 22 detí, podľa novely by ich mohlo byť 25, čiže rovnako ako v ostatných ročníkoch prvého stupňa základnej školy.

Mohlo by sa zdať, že touto úpravou sa až tak veľa nezmení. Priemerný počet prvákov v jednej triede je dnes hlboko pod hranicou 22 (ide o 17 detí). Detailnejší pohľad na úrovni okresov však prezrádza, že nie všade je situácia taká prívetivá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie