Denník N

Školský týždeň: V prváckych triedach umožnia viac detí ako doteraz

Komentovaný výber správ o školstve a vzdelávaní Školský týždeň: 1. Maximálny počet detí v prvom ročníku základnej školy sa má zvýšiť, má to skôr riziká. 2. Údaje z monitoringu deviatakov potvrdzujú, že časť detí nemala adekvátny prístup k online dištančnému vzdelávaniu. K tomu aj krátke správy o nesprávnych očakávaniach od mužov učiteľov či o množstve učiva pri prijímačkách na stredné školy.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Maximálny počet detí v prvom ročníku základnej školy sa má zvýšiť, má to skôr riziká

Ministerstvo školstva pomerne intenzívne hovorí o potrebe zavádzania inkluzívneho vzdelávania. Opatrenia na spoločné vzdelávanie všetkých detí bez ohľadu na sociálne zázemie alebo zdravotné znevýhodnenie sú súčasťou plánu obnovy, ako aj novely školského zákona.

Mnohé z týchto opatrení sú krokom vpred a opierajú sa o existujúce analýzy. Novela školského zákona, ktorá nedávno prešla v parlamente prvým čítaním, však obsahuje aj niektoré úpravy, ktoré možno v súvislosti s inklúziou vnímať kontroverzne.

Jednou z nich je zvyšovanie maximálneho počtu detí v triede v prvom ročníku základných škôl. V súčasnosti môže byť v prvom ročníku základnej školy najviac 22 detí, podľa novely by ich mohlo byť 25, čiže rovnako ako v ostatných ročníkoch prvého stupňa základnej školy.

Mohlo by sa zdať, že touto úpravou sa až tak veľa nezmení. Priemerný počet prvákov v jednej triede je dnes hlboko pod hranicou 22 (ide o 17 detí). Detailnejší pohľad na úrovni okresov však prezrádza, že nie všade je situácia taká prívetivá.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie