Denník N

Chcel viesť štát ako firmu, dnes uznáva, že to nejde. Ako Babiš riadi Česko, keď ho nesnímajú kamery

Ilustrácia - Petr Polák/Deník N
Ilustrácia – Petr Polák/Deník N

Na začiatku svojej politickej kariéry chcel riadiť štát ako firmu. Dnes, keď sľubuje, že kandiduje naposledy, priznáva, že štát ako firma skrátka nefunguje. A rovnako ako Andrej Babiš zmenil názor na štátnu správu, zmenil sa aj štát pod jeho vedením. Ako jeho špecifický manažérsky štýl ovplyvnil úradnícky aparát a ako na Babiša spomínajú kolegovia?

Keď Andrej Babiš začal koketovať s myšlienkou, že vstúpi do politiky a zmení tvár Českej republiky, prišiel s dnes už notoricky známym heslom „Riadiť štát ako firmu“. Skúsenosť miliardára, ktorý stál pri zrode gigantického biznisu Agrofert, chcel Babiš využiť aj pri vedení Českej republiky.

Heslo splnilo svoj účel. Parlamentné voľby v roku 2013, ktoré sa konali po páde vlády Petra Nečasa (ODS), vyhrali sociálni demokrati, no v tesnom závese za nimi sa umiestnil práve politický nováčik Babiš a jeho hnutie ANO.

Získali 47 mandátov, iba o tri menej než víťazná ČSSD. Politická a spoločenská situácia Babišovi priala. Z povolebných rokovaní sa nakoniec sformovala trojkoalícia ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Do premiérskeho kresla si sadol Bohuslav Sobotka a ministerstvo financií podľa zvyklostí získalo Babišovo hnutie.

Prvé voľby, prvý úspech a Babiš na čele vôbec najsilnejšieho ministerstva. Svoju mantru o správe štátu potom vyslovil aj v deň, keď úrad preberal. „Znovu opakujem, že to budem riadiť ako svoju firmu,“ uisťoval. A práve tu, na Letenskej ulici v štvrti Malá Strana, začal po prvý raz vo verejnej funkcii napĺňať svoje heslo.

Sľuboval šetrenie na výdajoch štátu, vyhnanie korupcie a to, že svojím manažérskym štýlom zrýchli štátny aparát. Ibaže verejné vyhlásenia sa od reality často líšia, čo potvrdzujú aj výpovede tých, ktorí s Babišom na začiatku úzko spolupracovali a s ktorými český Deník N hovoril. Aký je naozaj šéf? Čo v praxi znamená byť premiér-mikromanažér a ako to zmenilo štátnu správu? Ako spolupráca prebieha mimo dosahu kamier a sociálnych sietí, keď sa volič nemôže pozerať a počúvať?

Prišli si po pohladenie

Babiš spočiatku nechával svojim ľuďom v podstate voľné ruky, výmenou za čo však chcel výsledky. „Aj ľudia z ministerstva hovorili, aké to bolo super, keď sme nastúpili, nikto na nás netlačil, nikomu sme neustupovali a darilo sa nám presadzovať veci, ktoré by nikdy neprešli,“ rozpráva jeden z bývalých členov Babišovho tímu, s ktorými Deník N hovoril.

Hoci heslu riadiť štát ako firmu málokto veril doslovne, čiastočne dávalo zmysel. „Keď si z toho napríklad vezmete, že zbytočne neutrácate a na určitých procesoch netrváte, pretože ničomu nepomôžu a povedú len k zhoršeniu,“ pokračuje spomenutý člen Babišovho tímu. Možno aj vďaka počiatočnej eufórii taký prístup nejaký čas fungoval – s nástupom Babiša bolo vidieť, že sa rezort mení. Vtedajší šéf štátnej kasy bol ako „hnací motor“, vďaka ktorému sa ministerstvo dalo do pohybu.

Medzi schopných manažérov, ktorí už vtedy v štátnej správe pôsobili, patril aj Jiří Žežulka. V daňovej oblasti sa pohyboval od roku 2002, o deväť rokov neskôr viedol na Generálnom finančnom riaditeľstve odbor riadenia rizík pri správe daní. V období Babišovho nástupu bol povýšený na zástupcu generálneho riaditeľa.

Žežulka však upozorňuje, že Babišov vplyv bol napríklad v prípade finančnej správy, pri ktorej je nutná veľká opatrnosť, dvojsečnou zbraňou. Na kontrolu či vymáhanie má totiž mocné nástroje, ktoré sa musia používať s rozvahou, aby postihli skutočne iba tých, čo porušujú pravidlá.

„V okamihu, keď nový minister prišiel z biznisu, úradníci nevedeli, ako sa k nemu majú správať. Mnohokrát plnili očakávania, ktoré ani neboli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie