Denník N

Recyklohry sú späť. Zber starých mobilov na školách pokračuje.

Vďaka deťom sa minulý rok podarilo vyzbierať a zrecyklovať až 18-tisíc mobilov. Najúspešnejšou bola Špeciálna základná škola v Krupine, ktorá ich vyzbierala viac ako tisíc. Vďaka peniazom z grantu mohli zrealizovať svoj vysnívaný projekt.

Program Recyklohry spoločnosti ASEKOL SK si dal za cieľ systematicky zapájať témy správneho nakladania s odpadmi, triedenia a recyklácie elektroodpadu do školskej výučby. Vlani sa doň zapojilo viac ako 150 slovenských škôl. Bude ich tento rok viac?

Dlhodobým podporovateľom vzdelávania v oblasti zodpovednej recyklácie na Slovensku je spoločnosť Orange. Najaktívnejším školám poskytne aj tento rok ako partner programu Recyklohry finančné granty na realizáciu ich zelených projektov.

„Vieme, že k zodpovednosti k životnému prostrediu treba viesť už malé deti – majú mnoho otázok, vidia svet inak, hovoria veci od srdca a môžu ovplyvniť svoje najbližšie okolie k pozitívnej zmene. Preto sme radi, že môžeme v spolupráci s ASEKOLOM pokračovať aj tento školský rok. Naposledy sa nám podarilo vďaka Recyklohrám vyzbierať na školách viac ako 18-tisíc mobilných zariadení a veríme, že podobný výsledok sa zopakuje aj tento rok,” povedala Natália Kunická zo spoločnosti Orange Slovensko.

Minulý rok sa vďaka prostriedkom z grantu podarilo školám zrealizovať napríklad projekt úpravy ekoaltánku na zážitkovú výučbu v Neporadzi, bylinkovú špirálu a hmatový chodník v Čataji a aj premenu školskej záhrady na outdoorovú učebňu v Krupine.

1000 STARÝCH MOBILOV A VYSNÍVANÝ PROJEKT

Špeciálnej základnej škole v Krupine sa v Recyklohrách 2020 podarilo vyzbierať viac ako tisíc starých mobilov. Zabezpečili si tak víťazstvo v súťaži a možnosť realizovať špeciálny projekt na školskom dvore. Jeho cieľom bolo vybudovať outdoorovú učebňu, ktorú by bolo možné využiť vo všetkých vyučovacích predmetoch na učenie sa vonku.

V našej škole sú deti, ktoré sa pre svoje pohybové obmedzenia veľmi málo dostanú do prírody, preto bolo našim snom, aby sme im tú prírodu priblížili v našej záhrade,“ povedala riaditeľka školy, Mgr. Andrea Kristeľová.

V rámci projektu sa škole podarilo vytvoriť rehabilitačný chodník, skákaciu zónu, záhradné pódium aj drevenú knižnicu. Vznikla nová lavička pod orechom, pribudli jahody vo vyvýšenom záhone, vtáčie búdky, hmyzí hotel, a tiež záhradné jazierko s fontánou a vodnými rastlinami.

ZBER MOBILOV POKRAČUJE – NAJLEPŠIE ŠKOLY ZÍSKAJÚ 1000 EUR

Mobilné zariadenia obsahujú veľké množstvo opätovne využiteľných materiálov a vzácnych kovov, ktoré vďaka recyklácii nie je potrebné ťažiť z prírody. Takýmto spôsobom je možné ušetriť tisíce ton nerastných surovín, hektolitre vody či ropy.

Žiaci môžu vďaka Recyklohrám aj tento rok ukázať, koľko drobného elektro odpadu, batérií a starých mobilov dokážu vyzbierať. Zároveň súťažia o podporu až 1000 eur od Orangeu na realizáciu zelených projektov.

Zber starých mobilov trvá od 7.9. do 30.10.2021. Školy sa môžu zaregistrovať na stránke www.recyklohry.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie

Advertisement