Denník N

Moravské obce zničené tornádom riešia viac ako voľby to, kde zohnať remeselníkov

Moravská Nová Ves. Foto N - Tomáš Benedikovič
Moravská Nová Ves. Foto N – Tomáš Benedikovič

V obciach, ktoré ležia len pár kilometrov od Slovenska, nemyslia na voľby, ale na to, aby im domy opäť nepoškodil dážď. Desiatky budov sú opustené a vyzerá to tam ako po vojne.

Ulice moravskej obce Hrušky sú v stredu predpoludním takmer ľudoprázdne. Život tam prinášajú len partie remeselníkov, ktorí opravujú strechy a fasády. Ticho prerušujú údery kladív, zvuky vŕtačiek a raz za čas motory dodávok.

Zatiaľ čo v bežnej obci v Česku sa v týchto dňoch živo diskutuje o tom, koho v piatok či v sobotu voliť v parlamentných voľbách, v moravských obciach, ktoré spustošilo týždeň pred školskými prázdninami tornádo, tu na také niečo nie je nálada.

Tri mesiace po ničivom tornáde veľká časť Hrušiek, v ktorých žilo 1500 obyvateľov, pripomína ešte stále miesto po bombardovaní. Časť domov už má nové strechy, no fasády sú stále porozbíjané či úplne postŕhané. A to je pre ľudí to podstatné, na analyzovanie politických programov a výkonov lídrov v politických debatách akosi chýba čas.

Video: Moravské obce tri mesiace po tornáde. Autorka: Michaela Barcíková

Voľby a život po tornáde

V posledných týždňoch tam už nechodia ani politici a krátko pred voľbami neprišiel ani premiér Andrej Babiš (ANO), ktorý do obcí postihnutých katastrofou prišiel spolu s ministerkou financií Alenou Schillerovou hneď deň po tornáde. Predvolebná kampaň, pochopiteľne, žije inými témami, ako je živelná katastrofa: jednou z nich je okrem Babišovho nákupu luxusných nehnuteľností

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie