Denník N

Rozštiepení medzi kultúrami a kontinentmi. Nobelovka za literárny obraz osudu migrantov

Spisovateľ Abdulrazak Gurnah. Foto - Niklas Elmehed © Nobel Prize
Spisovateľ Abdulrazak Gurnah. Foto – Niklas Elmehed © Nobel Prize

Porota vyzdvihla príspevok Abdulrazaka Gurnaha k literárnemu zobrazeniu kolonializmu.

Najprestížnejšie ocenenie za literárnu tvorbu v tomto roku získal tanzánsky spisovateľ Abdulrazak Gurnah, ktorý píše po anglicky a žije vo Veľkej Británii.

Podľa vyjadrenia poroty Gurnah ocenenie získal za „nekompromisné a súcitné zobrazenie dosahov kolonializmu a osudov migrantov na rozhraní kultúr a kontinentov“.

Gurnah sa narodil v roku 1948 na ostrove Zanzibar v Indickom oceáne, kde strávil aj detstvo. Na konci 60. rokov sa ako utečenec dostal do Veľkej Británie.

Osud utečenca

Po pokojnom oslobodení sa spod koloniálnej vlády v roku 1963 prebehla v Zanzibare revolúcia, ktorá pod vedením prvého prezidenta Abeida Karumeho viedla k represiám a masakrom obyvateľov arabského pôvodu. Keďže aj Gurnah patril k tomuto etniku, bol po skončení školy donútený ako osemnásťročný opustiť rodinu a utiecť z krajiny (vtedy už nanovo Tanzánskej republiky). Až do roku 1984 sa do krajiny nemohol vrátiť a stretnúť sa so svojou rodinou.

Gurnah začal písať ako 21-ročný v anglickom exile, a hoci jeho rodnou rečou bola svahilčina, za svoj literárny jazyk prijal angličtinu. Podľa jeho vyjadrenia ho ovplyvnila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Nobelove ceny

Kultúra

Teraz najčítanejšie