Denník N

Cenu energií ovplyvníme ťažko, ich spotrebu máme v rukách my

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Podporovať z verejných peňazí plynové kotle s vedomím, že ceny za zemný plyn budú stúpať, je danajský dar.

Katarína Nikodemová, Budovy pre budúcnosť

Zvyšovanie cien energií trápi viaceré európske krajiny. Výnimkou nie je ani Slovensko a téme sa už venuje aj vláda a poslanci. Okrem politikárčenia a prehadzovania viny však teraz ľudia potrebujú skôr počuť, ako im vláda pomôže zvládať aktuálny nárast cien. Okrem rýchlej jednorazovej pomoci, ktorú už verejne prisľúbil premiér Heger tým najviac zraniteľným skupinám, existuje aj systematickejšie a dlhodobé riešenie. Zlepšovaním energetickej efektívnosti budov vieme ľuďom pomôcť oveľa viac a dlhodobo.

Už teraz vieme, že aj na Slovensku si budúci rok za energie priplatíme. Najväčší nárast sa očakáva pri domácnostiach, ktoré využívajú na vykurovanie plyn alebo elektrinu, a odhaduje sa, že týmto domácnostiam porastú účty za energie o 100 až 160 eur za rok. Ak domácnosť vykuruje elektrinou, môže to byť nárast až o 200 eur za rok.

Pre domácnosti a firmy je však cena energií iba jedným z faktorov, ktorý určuje výšku sumy na ich účte za energie. Druhým je spotrebované množstvo. A zatiaľ čo ceny energií vieme ovplyvniť iba čiastočne, spotrebu máme vo svojich rukách podstatne viac a rozumnejšími spôsobmi, než ako navrhuje ÚRSO – vykurovať na 18 – 20 °C. Vyžaduje si to však systematickú a dobre naplánovanú pomoc pri obnovách budov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plán obnovy EÚ

Komentáre

Teraz najčítanejšie