Denník N

Piť som začala „od dobroty“. Dnes som vďačná bývalému mužovi za to, že sa so mnou vtedy rozviedol

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Spoznali sme sa náhodou, keď sme v Komárne organizovali diskusiu Denníka N. V tej istej budove sa práve konalo stretnutie miestnej skupiny Anonymných alkoholikov. Akčná päťdesiatnička Jana pri prosbe o rozhovor najprv váhala. „Neviem, či vám dokážem úplne vysvetliť, čo znamená byť závislý od alkoholu, keď ste to nezažili,“ povedala. „Alkoholika dokáže naozaj pochopiť len iný alkoholik. Aj o tom sú tieto stretnutia.“

Nakoniec súhlasila. Pod podmienkou, že zverejníme len jej krstné meno bez priezviska.

V rozhovore opisuje, ako sa vinou alkoholu rozviedla a stratila kontakt s dcérou, ako dvakrát absolvovala protialkoholickú liečbu a čo jej najviac pomáha v tom, aby bola už 11 rokov triezva. „Ja som jedna z tých ‚vyvolených‘, ktorí sa už nikdy nenaučia piť kontrolovane. Zárukou triezvosti pre mňa je, že si nikdy nesmiem dať ani ten prvý pohárik. Lebo keď si ho dám, tie ostatné už ani nemusím počítať,“ hovorí v rozhovore.

Dôvodov, prečo človek začne piť, môže byť veľa. Čo doviedlo k závislosti vás?

Ja som vlastne ani nemala dôvod, aby sa zo mňa stala alkoholička. Mala som pekné detstvo, dobrú robotu, dobrého manžela. Dnes si hovorím, že som asi pila „od dobroty“.

Ako to myslíte?

S manželom sme viedli aktívny spoločenský život, všade sa vždy pilo a ja som to jednoducho neustriehla. Vtedy to bolo skôr víkendové pitie – išli sme si niekam sadnúť s priateľmi alebo sme išli na návštevu a vždy sa pilo. No v tom čase ešte nebolo pitie na dennom poriadku: normálne som fungovala, chodila som do práce, starala sa o dieťa, domácnosť.

Neviem, možno som tomu len nevenovala pozornosť. Ale zrazu som zistila, že pijem viac, ako sa sluší.

Koľko to je „viac, ako sa sluší“? Aby sme si to vedeli predstaviť…

Ak ste tým sami neprešli, nedokážete si to predstaviť. Aj mňa sa mama pýtala: „Nemôžeš prestať aspoň kvôli dcére?“ No ja som to nedokázala. Je to závislosť. Alkoholizmus je vlastne porucha mysle.

Kedy ste teda zistili, že máte naozaj problém?

Keď mi manžel povedal, že sa so mnou rozvedie, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie