Denník N

Šéf lekárskych odborov: Netreba nám štrajkovať, stačí dodržať zákon a nemusíme byť v práci (+ video a podcast)

Peter Visolajský. Foto - TASR
Peter Visolajský. Foto – TASR

Lekári majú osem požiadaviek na vládu a hrozia, že už viac nebudú súhlasiť s nadčasmi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Peter Visolajský vedie Lekárske odborové združenie a to predstavilo osem požiadaviek. Medzi nimi aj zvýšenie platov lekárov. Ak k dohode nedôjde, hrozia, že nebudú súhlasiť s nadčasmi, ktoré robia nad rámec zákona. Zároveň upozorňuje, že pred voľbami cestovali politici na Cyprus, no doteraz nepriniesli riešenia.

„My nemusíme štrajkovať, nám stačí dodržať zákon. Zákon sa dnes porušuje. Ja každý mesiac píšem vo výkaze menej odpracovaných hodín, ako som reálne pracoval. Rodinu ukracujem o 200 až 300 eur mesačne. Robím to, aby nemocnica fungovala. Toto sa raz musí skončiť,“ hovorí Visolajský. Opisuje kolabujúce nemocnice, ktoré majú málo personálu:

  • ale aj útoky, ktorým musia ako zdravotníci čeliť,
  • prečo je ako občan sklamaný z dnešnej vlády
  • a prečo sa rozhodli s požiadavkami prísť práve teraz.

V stredu rokoval ústredný krízový štáb, ktorého ste členom. V tento deň zároveň pribudlo takmer 2-tisíc nových pozitívnych s covidom. Aká bola atmosféra?

Čísla sa neriešili. Hlavnou témou boli útoky na zdravotníkov a hygienikov, ako ich chrániť a ako to zabezpečiť s políciou, vojskom a legislatívne. Ako zdravotník som čakal, že na rokovanie príde pracovná skupina z ministerstiev a ukážu nám riešenie, ale riešili sme, ako to riešiť.

Je to skôr len na začiatku?

Mnohé veci sa už aj s dnešnou legislatívou dajú riešiť. V očkovacích centrách alebo pri výjazdových tímoch sa často stretávame s ľuďmi, ktorí nás prídu atakovať s megafónom a kričia na tých, čo sa chcú dať zaočkovať. Snažia sa ich vystrašiť a odhovoriť. Už dnes sa v tom dá týmto ľuďom zabrániť, ale nevyužíva sa to. Ide o poskytovanie zdravotnej starostlivosti, nemá tam byť osoba, ktorá sa neočkuje. Nepatrí tam kamera ani megafón. To, že tam snímajú cudzích ľudí, ktorí sa prišli zaočkovať, nie je v poriadku. Polícia by mohla zakročiť, ale nerobí to.

Nezačína to vláda riešiť neskoro?

Ministerstvo hovorí, ako všetko na očkovanie zabezpečilo, a keď je tu tretia vlna, zobudíme sa, že tu máme takýto problém. Keby sa zasiahlo na začiatku, antivaxerské skupiny a útočníci by si nedovoľovali toľko, čo si dovoľujú dnes. Neprekáža mi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Zdravotníctvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie