Denník N

Fico chce vidieť na pultoch duálne ceny, obchodníkom sa to nepáči

Etikety s dvomi cenami už dávali na pulty obchodníci v roku 2008. Foto - TASR
Etikety s dvomi cenami už dávali na pulty obchodníci v roku 2008. Foto – TASR

Duálne ceny povinne zobrazovali obchodníci naposledy pred zavedením eura. Teraz ich chce Ficova vláda do predajní vrátiť, očakáva, že ich zavedú obchodníci dobrovoľne.

Od januára budúceho roku by sa mohli na pultoch predajní pri potravinách so zníženou DPH objavovať etikety s viacerými cenami. Bola by na nich cena výrobku s 10-percentnou DPH, aj informácia, koľko by stál ten istý produkt, keby mal vyššiu, 20-percentnú DPH.

Takéto pravidlá plánuje do obchodov zaviesť vládny Smer. Chce totiž, aby zákazníci počas nakupovania videli, koľko ušetria vďaka tomu, že Smer znížil DPH na vybrané potraviny.

„Máme návrh, že podobne ako pri zavádzaní eura by sme uviedli niekoľko mesiacov duálne ceny. Teda bola by cena výrobku ako ide od výrobcu, k tomu by bola 20-percentná sadzba DPH, a potom by bola 10-percentná sadzba DPH. Aby ľudia mali možnosť vidieť na pultoch, že toto je výrobok, na ktorý sa vzťahuje zníženie DPH o 10 percent, a takto sa to zníženie prejaví,“ vyhlásil Fico.

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský to považuje za hru štátu na ochrancu jednoduchého spotrebiteľa.

Nevylúčil možnosť, že má debata o dvojitých cenovkách prekryť diskusie, či Ficova vláda znížila DPH na správne potraviny, keď na jej zozname nie je napríklad ovocie či zelenina. „Je to jedna z ciest zametenia problému, že nižšia DPH nie je na mnohé zdravé potraviny, “ dodal Drahovský.

Obchodníkom sa to nepáči

Obchodníkov pritom predstavenie duálnych cien zaskočilo. Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak povedal, že im požiadavku na ich zavedenie predostreli až včera. „Väčšine členov Zväzu obchodu sa to nepozdáva,“ povedal.

Zástupcovia štátu zapracovali duálne ceny aj do memoranda, ktoré by chcel štát podpísať s obchodníkmi. Pôvodne v ňom mal byť len prísľub obchodníkov, že ceny potravín s nižšou DPH upravia smerom nadol.

Členov Zväzu obchodu požiadavka na duálne ceny zarazila aj preto, že minulý týždeň deklarovali, že adekvátne znížia ceny výrobkov, pri ktorých DPH klesne z 20 na 10 percent. Konštiak nerozumie, prečo by mali byť na pultoch duálne ceny, keď štát jasne povedal, že bude pokles DPH v obchodoch kontrolovať.

Štát tým naznačil obavy, že by obchodníci nemuseli potraviny s nižšou DPH zlacniť. „Čudujem sa, že štát podobne tvrdo nerokuje aj s potravinársku výrobou. Bolo by fér, keby podobne tvrdo pristupoval aj k výrobe, lebo dá sa predpokladať, že aj ona môže pristúpiť do konca roka k úprave cien a tak si spotrebiteľ zníženie DPH ani nemusí uvedomiť,“ dodal Drahovský.

Môžu byť aj povinné

Premiér Robert Fico dnes naznačil, že ráta aj s možnosťou, že by obchody duálne ceny nechceli zaviesť dobrovoľne. „Ak sa s obchodníkmi nedohodneme, duálne ceny zavedieme v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodal.

To však Konštiak považuje za absurdné. „Skrátené legislatívne konanie by malo byť pre prípady, keď sú ohrozené ekonomické záujmy štátu,“ dodal.

Drahovský si myslí, že ak štát pristúpi k takémuto riešeniu, pôjde o čistý populizmus a vážnu dirigenciu štátu do trhového prostredia a chovania sa podnikateľských subjektov. „Pamätáme si časy, keď to tak fungovalo a všetci sme si mysleli že sa to už opakovať nebude,“ vraví.

Zvýši im to náklady?

Názory na to, či by duálne ceny výrazne zvýšili náklady obchodníkov, nie sú jednotné. Konštiak si to napríklad nemyslí.

Peter Varmuža, ktorý pôsobil roky v Tescu a teraz rozbieha supermarket Yeme, však naznačuje, že obchodníci budú musieť preprogramovať systémy a že to bude drahé. Upozorńuje tiež, že ceny potravín sa často menia aj  viackrát za týždeň.

O tom, že zavedenie duálnych cien zvýši náklady obchodníkov, je presvedčený aj Drahovský, podobne, ako to bolo pred zavedením eura. „Aj vďaka tomu obchod na znížení DPH prerobí, jeho náklady na réžiu sa zvýšia,“ dodal Drahovský.

Už sme to tu mali

Ak štát bude trvať na duálnych cenách v obchodoch, nebude to prvýkrát. Povinne už predajne u nás duálne ceny zobrazovali.

V roku 2008, niekoľko mesiacov predtým, ako naša krajina zaviedlo euro a keď už bol známy konverzný kurz, museli predajne na etiketách zverejňovať ceny v slovenských korunách a aj v euromene. Duálne ceny v obchodoch ostali až do konca roku 2009, teda aj v čase, keď už bolo euro na Slovensku jediným platidlom.

V tom čase sa duálne ceny tiež kontrolovali. Pravidelne ich preverovala Slovenská obchodná inšpekcia, no priznala, že zistila len malé prehrešky. Po mesiacoch pozorovania skonštatovala, že prechod na euro obchodníci nezneužili na neodôvodnené zdražovanie.

Vývoj cien na trhu po zavedení novej meny sledovali v tom čase aj Štatistický úrad a Združenie slovenských spotrebiteľov

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie