Denník N

Duálne ceny potrebuje Smer, nie zákazníci

Aj keď je Jahnátek veľký legislatívny kutil, obchodníci si nájdu spôsob, ako so Smerom vybabrať.

Smer vo štvrtok oznámil, že pri potravinách s nižšou DPH zavedie takzvané duálne ceny. Myslia sa tým cenovky, na ktorých bude uvedená cena aj s 10- a aj s 20-percentnou DPH. Smer tým zjavne reaguje na výhradu, že obchody neznížia ceny o 8,3 percenta, čo by zodpovedalo zníženiu sadzby DPH o desať percentných bodov. Na prvý pohľad to vyzerá rozumne, ale nižším cenám to v skutočnosti nepomôže.

Video: Premiér pohrozil obchodníkom v priamom prenose
autor: Martina Pažitková

Tlak na cenu by zverejňovaním dvoch čísel na cenovke vznikol vtedy, ak by jahnátkovci dohnali obchody k tomu, aby zverejňovali niečo ako poslednú cenu tovaru v čase, keď bola 20-percentná DPH. Tú by bolo zaujímavé porovnávať s novou cenou s 10-percentnou DPH. To sa však v praxi nedá.

Každý výrobok je veľkú časť mesiaca v akcii, ceny sa v čase rýchlo menia, rovnako ako aj samotné výrobky. Nič také ako „pravá cena výrobku“ neexistuje, preto by taký údaj nemal na cenovke žiaden význam, respektíve by si tam obchody napchali čo najvyššie číslo.

Samozrejme, Jahnátek je veľký bojovník a legislatívny kutil, a je teda schopný do zákona dať niečo ako povinnosť zverejniť cenu výrobku použitú v posledný decembrový deň alebo niečo podobné. Ak by sa na to podujal, obchodníci by so Smerom mohli vybabrať rovnako ako v roku pred zavedením eura. Vtedy „dobrovoľne“ pristúpili na jesenné zmrazenie cien, a preto ich prudšie zvýšili na jar a v lete.

Druhá možnosť je, že Smer obchodníkom prikáže, aby budúci rok jednoducho povinne zverejňovali naozajstnú cenu (s 10-percentnou DPH) a aj z nej vypočítanú 20-percentnú. To radi urobia, rozdiel medzi tými cenami bude z podstaty veci presne 8,33 percenta. Zákazník tak bude mať stále pred očami centy, ktoré mu ušetril Smer, a obchod si bude môcť výrobok predávať za cenu, ktorá mu vyhovuje. Žiaden tlak na zníženie cien to nevytvorí, naopak, bude to vzbudzovať dojem, že ceny klesli na cent presne.

Samozrejme, zverejňovanie duálnych cien niekedy naozaj môže zlepšovať informovanie zákazníka a tým pomáhať rozumnému trhovému správaniu, a teda znižovaniu ceny. Bolo to tak v prípade cien v korunách a eurách, pretože na eurá sme neboli zvyknutí. Dávalo by to zmysel napríklad aj vtedy, ak by desaťpercentná DPH platila napríklad pre slobodné mamičky, nezamestnaných, invalidov a dvadsaťpercentná pre ostatných. Vtedy by sme videli, o koľko menej chudobní naozaj platia. Teraz bude na pultoch len vydieraním alebo zákonom dohodnutou predvolebnou reklamou Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

DPH na potraviny

Komentáre

Teraz najčítanejšie