Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Budovať dôveru v právny štát buď pripravený!

Prezidentka Zuzana Čaputová pri menovaní nových sudcov všeobecných súdov. Foto – TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová pri menovaní nových sudcov všeobecných súdov. Foto – TASR

1. Despacito v slovenskej justícii 2. Quod licet iovi… 3. Takto sa to ne/robí, do psej matere 4. Na Carihrad! 5. Peniaze, veľa peňazí + Judikát týždňa

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Despacito v slovenskej justícii

Prezidentka republiky vymenovala nových sudcov. Pre právny štát je to sviatok, ale na čo by nám bola táto rubrika, ak by to pri tom aj malo zostať.

Výberové konanie, na základe ktorého sa do funkcie v októbri 2021 dostali, bolo vyhlásené v marci 2020. Približne o pol roka neskôr ho kandidáti úspešne zvládli a o ďalších cirka osem mesiacov mali za sebou aj schvaľovanie v Súdnej rade. Od konca júna do začiatku októbra sa čakalo na kanceláriu prezidentky.

A to sú stále na „čakačke“ viacerí ďalší úspešní uchádzači z toho istého výberového konania, ktorí ešte nemajú pečiatku Súdnej rady. Čiže v niektorých prípadoch sa štátu podarí dostať nového sudcu do systému už za rok a pol, v iných to bude trvať takmer dva roky.

Nič proti nikomu, určite si všetci dotknutí budú vedieť nájsť dôvod, pre ktorý má byť toto normálne, ale keď sa to prepočíta na „človekohodiny“ a počet spisov, ktoré by sa počas týchto prestojov dali zvládnuť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie