Denník N

Slovenské univerzity v „poslednej“ dvestovke. Čo by sa zišlo dodať

Čo znamená dostať sa do päťstovky najlepších univerzít na svete? To isté, ako prehrať vo finále šprintu na sto metrov na majstrovstvách sveta. V súťaži so súpermi, ktorí majú omnoho lepšie podmienky.

Autor je prodekanom pre rozvoj Prírodovedeckej fakulty UK

Rebríček Times Higher Education zverejnil výsledky hodnotenia univerzít. Zaujímavé sú titulky našich denníkov. „Dve slovenské univerzity sú medzi najlepšími, dostali sa len do poslednej dvestovky,“ hovorí titulok denníka, ktorý práve čítate. „Medzi najlepšie svetové univerzity sa dostali aj dve slovenské,“ píše konkurenčný denník.

Zišlo by sa však dodať, že tá „posledná dvestovka“ je dvestovka medzi približne 16- až 20-tisíc univerzitami, ktoré bežne tieto inštitúcie hodnotia. Niečo, ako skončiť posledný vo finále na 100 metrov na majstrovstvách sveta, kam ste museli postúpiť cez kopec vyraďovacích kôl.

Tiež by sa zišlo dodať, že nie všetky rebríčky sú platené, a väčšina je zadarmo. Zišlo by sa aj dodať, že dve najlepšie slovenské univerzity sa v nich umiestňujú pravidelne. Nuž, a zišlo by sa spomenúť, koľko tu bolo kriku, plaču a kritiky, keď sme sa v nich neumiestňovali. Toto by som podčiarkol. Teraz, keď sme tam, sú spochybňované.

Rebríčky vysokých škôl tu nie sú dlho a majú niekoľko slabých stránok, nepresností, často nevidíme do kuchyne dát a metód ich tvorcov, alebo iba čiastočne. Niektoré zohľadňujú subjektívne kritériá, ako napríklad anonymné názory učiteľov samotných, alebo ťažko kontrolovateľné kritériá ako „environment“ a niektoré iné.

V jednom z článkov som zhrnul na 15 stranách, čo všetko je a môže byť predmetom kritiky. Medziiným miešanie humanitných a prírodovedných či technických v jednom koši, otázka objektívneho merania kvality pedagogiky, samotná váha vedy a pedagogiky (niektoré rebríčky sa striktne držia vedy). Okrem toho sa objavujú niektoré rozporuplné kritériá ako napríklad počet laureátov Nobelovej ceny, hoc aj spred 70 rokov. A pikantné je, že sa potom o nich bijú všetky školy, na ktorých pôsobili.

Ďalší príklad – má sa zohľadňovať veľkosť univerzít, alebo stačí zohľadňovať ich efektivitu? Pritiahnuté za vlasy, môže vyhrať rebríček nejaký „think-tank“ piatich nositeľov Nobelových cien, ktorí si založia univerzitu? Sú špičkoví, ale sú len piati. Otázku nechávam otvorenú, aj tu však bude nutné hľadať rozumnú mieru kompromisu medzi váhou veľkosti a váhou efektívnosti.

Medzi otázne patrí zmena metodiky v čase – zvyšujúci sa komparatívny „chaos“. Mnohí autori píšu aj o snahách univerzít nezlepšiť sa, ale zlepšiť si postavenie v rebríčku: „Improving quality or improving ranking positions?“ A tiež je zaujímavé porovnanie geografického rozmiestnenia najlepších univerzít podľa rôznych rebríčkov, ktoré sa dosť líšia (samozrejme, v žiadnom nedominujú africké univerzity a podobne, ale „Starý“ a „Nový“ svet sú zastúpené odlišne).

Vráťme sa však na začiatok. Ako pedagóg na slovenskej univerzite konštatujem, bavme sa aj o nedostatkoch, objektívne. Bavme sa aj o mnohých nedostatkoch slovenského univerzitného vzdelávania, nezatvárajme si oči. Ale, na strane druhej, sú tu rebríčky a majú svoju výpovednú hodnotu. Sú určite istým zrkadlom.

Pravda je taká, že zastúpenie 4-5 univerzít v prvej tisícke by bolo určite lepšie. No pravda je aj taká, že dve slovenské univerzity (alebo vždy minimálne jedna) sú v nich v poslednom období vždy na vysokých pozíciách.

A čo sa týka na prvý pohľad nelichotivého porovnania so susedmi. Nemôžeme síce súperiť s Cambridge, ale sme porovnateľní minimálne v stredoeurópskom priestore. Poľsko má v rebríčku sedem univerzít. Áno, to Poľsko, ktoré má sedemkrát viac obyvateľov. A ostatné okolité krajiny sa tiež pohybujú skôr v druhej päťstovke, s niektorými výnimkami.

Ešte inak, nezabudnime, že dve veľké univerzity v štáte s takmer najnižšími výdavkami na vedu a školstvo v rámci OECD sú niekde medzi piatimi percentami najlepších svetových univerzít.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie