Denník N

Kálmán Petőcz: Po rokoch v Ženeve som pochopil, že naši politici nevedia opustiť provinčnú bublinu (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tvrdiť, že viacnásobná identita nie je prirodzená, je nielen omyl, ale aj nebezpečné, hovorí Kálmán Petőcz (+ Pozsonyi podcast v maďarčine).

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Komárne a v okolí.

V Komárne ako Maďar chodil do slovenského gymnázia, a keď sa stal veľvyslancom Slovenska pri OSN v Ženeve, dostal sa do sporu s ministerstvom zahraničia, keď sa zastával menšinových práv. V rozhovore s ľudskoprávnym odborníkom Kálmánom Petőczom sa dočítate:

  • kedy si uvedomil, že je príslušníkom menšiny,
  • aký je rozdiel medzi kultúrou Maďarov a Slovákov,
  • aký je problém zmiešaných manželstiev na Slovensku,
  • čo by mal štát urobiť pre zrovnoprávnenie menšín.

Čo vám ako prvé napadne, keď počujete slovo vlasť?

Moja rodina. Podľa mňa každému napadne najprv jeho rodina, príbuzní, priatelia, známi. Bez toho, aby človek nemal emocionálny vzťah ku geografickej oblasti, kde žije, ťažko označiť niečo slovom vlasť. Podľa mňa sa výraz vlasť spája predovšetkým s rodinou.

Pochádzate z Komárna a tu ste maturovali, aký máte dnes vzťah s mestom?

Pomerne zriedkavo sem chodím, aj keď v poslednom čase to neplatí, lebo tu riešim rodinné záležitosti, a aj na druhej strane hranice, lebo pri Komárome mám takisto rodinu. Boli obdobia, keď som sem chodil menej často, napríklad keď som bol veľvyslancom vo Švajčiarsku. Vtedy som tu nebol šesť rokov. Počas pandémie bolo takisto asi osem mesiacov, čo som tu nebol.

Chýba vám mesto, keď tu dlhšie nie ste?

Áno. Komárno je dobré mesto, má dobrú atmosféru, peknú históriu, dobrú polohu. Mesto má v sebe podľa mňa oveľa väčší potenciál, než aký zo seba dokázalo v posledných desaťročiach vyťažiť.

Spravodajstvo v maďarčine v Denníku N

Denník N zvažuje projekt spravodajstva v maďarčine, prosím, pomôžte nám vyplnením dotazníka.

A Denník N egy magyar hírrovat elindítását fontolgatja, kérjük, segítsen nekünk a kérdőív kitöltésével.

Teraz žijete vo Svätom Jure pri Bratislave. Ako ste sa tam dostali a ako sa vám tam žije?

Keď sme sa vrátili zo Ženevy na Slovensko, chceli sme sa vysťahovať zo sídliska v Devínskej Novej Vsi, kde sme dovtedy bývali. V okolí Bratislavy sa nám zdal Svätý Jur najlepším miestom na život z hľadiska životného prostredia, dopravy a atmosféry mesta. Svätý Jur je okrem Bratislavy jediným mestom Bratislavského kraja, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou. A má aj dôležitú väzbu na Maďarov.

Akú?

Vo Svätom Jure sa narodil Ármin Vámbéry, slávny maďarský cestovateľ, orientalista, diplomat, spisovateľ a jazykovedec. So svojou matkou sa presťahovali do Dunajskej Stredy, ale Vámbéry sa vrátil do Svätého Jura, kde chodil na gymnázium. Mesto má teda slávneho maďarského rodáka, aj keď pôvodne bol nemecký Žid. Chceme, aby si Svätý Jur osvojil tohto svojho rodáka, čo nie je ľahké. Obyvatelia mesta sa už vymenili, keďže Nemci a Židia odišli, a je to ťažké, ale podľa mňa sa nám to podarí. Vydávame Vámbéryho autobiografiu v slovenčine a dúfam, že aj mesto si uvedomuje, že by sa to malo osláviť.

Vráťme sa ku Komárnu. Vy ste tu maturovali na miestnom gymnáziu, ako to teraz hodnotíte, aké vzdelanie vám miestna škola dala?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Pozsonyi podcast

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie