Denník N

Politický marketér Znášik: Babiš v závere kampane panikáril (+ podcast a video)

Adam Znášik. Foto N - Vladimír Šimíček
Adam Znášik. Foto N – Vladimír Šimíček

Prezident Miloš Zeman môže vymenovať Babiša za premiéra, aj keby zvíťazila koalícia Spolu, myslí si politický marketér Adam Znášik.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Adam Znášik (40) ako politický marketér pracoval pre SDKÚ, Most-Híd, Iva Nesrovnala, Andreja Kisku, Jána Luntera, ale aj pre ODS v Česku. Je zakladateľom agentúry Komplot Advertising. V rozhovore o českých parlamentných voľbách hovorí:

  • čím Andrej Babiš zastavil pád svojej podpory z jari,
  • prečo Piráti v prieskumoch stratili prvé miesto a spadli na tretie,
  • či môžu prekvapiť strany ako Přísaha či Volný blok,
  • prečo českej kampani nedominuje pandémia.

Spolu s kolegami ste v minulosti pracovali pre Občiansku demokratickú stranu, ktorá mala pred záverom českej kampane podľa niektorých prieskumov stále teoretickú šancu, že by v koalícii s názvom Spolu mohla vo voľbách poraziť hnutie ANO Andreja Babiša. Váš tip – stane sa to alebo zvíťazí Andrej Babiš?

Musím byť lojálny, takže ak môžem tipovať – čo je voľná disciplína –, tak tipujem, že Spolu voľby vyhrá.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi to vyzeralo, že Babiš prehrá, dokonca, že ho porazí koalícia Pirátov a Starostov, ktorá je v aktuálnych prieskumoch nakoniec až tretia. Čo vrátilo ANO na prvú priečku v prieskumoch? Čím Babiš zvrátil trend?

Hlavným dôvodom, prečo sa mu to na jar začalo rozsýpať pod rukami, bola pandémia a jej katastrofické dôsledky na Českú republiku. Lenže to odznelo, ľudia začali zabúdať a jeho voliči sa k nemu vrátili. Hlavný dôvod hnevu pominul a Babiš kampaň plátal svojimi klasickými sociálnymi témami a aktívnou politikou, ktorú je schopný robiť, lebo je mimoriadne pracovitý. Druhý dôvod nespočíval ani tak v tom, že by Babiš robil nejaké geniálne veci, skôr sa treba pozrieť na to, prečo koalícia Pirátov a Starostov spadla z takmer tridsiatich percent tam, kde sú dnes.

Na to sa ešte spýtam. No zaujíma ma, do akej miery Babišovi pomohli niektoré fiktívne témy, ako boli migranti, a možno s tým súvisiace pozvanie maďarského premiéra Viktora Orbána na vlastný míting.
Tieto veci sa dejú až v posledných týždňoch. Babišov návrat zo stratených pozícií sa začal už skôr, pred letom, v čase, keď sa najviditeľnejšie preskupovali voličské sily. A vtedy to ešte nebolo o migrantoch. Razil klasické chlebové témy, napríklad dôchodky, vyratúval svoje úspechy, viedol klasickú odpočtovú kampaň po úspešnom volebnom období.

Video: Znášik: Babišov zámoček na Riviére voľby veľmi nezmení (autori: Dušan Mikušovič, Martina Koník)

Ak vynechám migrantov, Babiš Čechom sľubuje, že on je tým, kto sa dokáže vzoprieť Bruselu, on zachová českú korunu a nezavedie euro, a pridáva sociálne a ekonomické témy. Dokonca teraz prišiel so zmrazením platov politikov, sľubuje zrušenie DPH na energie. Pôsobí to tak len na mňa alebo to trochu dáva „na Fica“, teda vo verzii 2015 až 2018?

Treba sa pozrieť na to, o čo mu ide. Andrej Babiš

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie