Denník N

On chcel po smrti Politkovskej zavrieť noviny, jej hrozilo sto rokov vo väzení. Nobelovku za mier udelili novinárom

Novinári Dmitrij Muratov a Maria Ressa dostanú Nobelovu cenu za mier za rok 2021. Foto - TASR/AP
Novinári Dmitrij Muratov a Maria Ressa dostanú Nobelovu cenu za mier za rok 2021. Foto – TASR/AP

Nobelovu cenu mieru získali za snahu o ochranu slobody vyjadrovania šéfredaktor novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov z Ruska a novinárka Maria Ressa z Filipín.

Keď videl, že mu volá číslo z Nórska, myslel si, že je to nejaký spam. V skutočnosti ruskému novinárovi Dmitrijovi Muratovovi v piatok ráno telefonoval nórsky Nobelov výbor. Oznámil mu, že spolu s filipínskou kolegyňou Mariou Ressovou dostali za tento rok Nobelovu cenu za mier.

Je výnimočné, že Nobelovu cenu za mier dostanú novinári, výbor však ocenil ich snahu „o ochranu slobody vyjadrovania, ktorá je podmienkou demokracie a trvalého mieru“.

Najskúšanejšie noviny

Dmitrij Muratov je šéfredaktorom jedných z najskúšanejších novín na svete – ruských novín Novaja Gazeta. Všeobecne známymi v zahraničí sa stali, keď v roku 2006 zavraždili ich novinárku Annu Politkovskú.

Muratov, ktorý pôsobí ako šéfredaktor novín Novaja Gazeta 24 rokov, však za ten čas prišiel o šesť kolegov. Hovorí o nich ako o vojnových obetiach.

Ako spomínal v roku 2007, ako prvého člena redakcie zabili nájomní vrahovia reportéra Igora Domnikova. „Kladivami ho ubili na smrť pred vchodom do jeho činžiaku,“ povedal Muratov.

V roku 2003 zomrel Muratovov zástupca a najlepší priateľ, novinár a politik Jurij Ščekočichin. Bol aj členom protikorupčného výboru v ruskej Štátnej dume.

Muratov verí, že ho otrávili.

„Bol to muž, ktorý bojoval proti korupcii celý svoj život. V priebehu týždňa sme videli ako sa mu odlúpila všetka koža. Za týždeň sa z mladého muža stal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Nobelove ceny

Svet

Teraz najčítanejšie