Denník N

Ozvala sa aj snúbenica zavraždeného novinára. Newcastle prevzali saudskí miliardári, chcú byť novým ManCity

Fanúšikovia Newcastlu oslavujú príchod nových majiteľov. Foto - TASR/AP
Fanúšikovia Newcastlu oslavujú príchod nových majiteľov. Foto – TASR/AP

Už budúci rok môže klub na posily utrácať desiatky miliónov.

Pri štadióne Newcastlu United St James‘ Park sa vo štvrtok večer zišli stovky futbalových fanúšikov, ktorí sa od radosti objímali, popíjali a niektorí z nich dokonca oslavovali s vlajkou Saudskej Arábie a spievali: „My sme Saudskoarabi, robíme si, čo chceme.“

Z ich obľúbeného klubu, ktorý sa bez víťazstva potáca na predposlednom mieste Premier League, sa náhle stal jeden z finančne najsilnejších hráčov v celej lige.

Newcastle totiž od doterajšieho majiteľa Mika Ashleyho prevzalo konzorcium na čele s Verejným investičným fondom (PIF) zo Saudskej Arábie, ktorého predsedom je saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salmán. Fond získal vo vedení klubu 80-percentnú kontrolu, Ashleymu zaplatil v prepočte asi 350 miliónov eur.

Prevzatie klubu sa stretlo so silnou kritikou ľudskoprávnych organizácií, ktoré upozorňujú na porušovanie práv a zneužívanie moci v Saudskej Arábii. Samotný Salmán podľa amerických tajných služieb odobril vraždu kritického novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.

Premier League v oficiálnom stanovisku uviedla, že „získala právne záväzné záruky, že Saudská Arábia nebude kontrolovať Newcastle United“. Liga teda tvrdí, že fond operuje nezávisle od kráľovstva, hoci jeho predsedom je korunný princ.

Dôležitú úlohu v prospech Saudov zohrala britská obchodníčka Amanda Staveleyová, známa prepojeniami na investorov z Blízkeho východu. Vo vyjadrení pre AP potvrdila, že súhlas Premier League bol podmienený preukázaním nezávislosti PIF od Saudskej Arábie.

„PIF je veľmi autonómny, komerčne zameraný investičný fond a nepracuje ako súčasť štátu. Takže je medzi tým rozdiel,“ uviedla Staveleyová, ktorá vo vedení Newcastlu získala 10-percentný podiel.

No aj keď Premier League a noví majitelia deklarujú nezávislosť klubu od Saudskej Arábie a Mohammed bin Salmán nebude sedieť v správnej rade, budú to práve jeho peniaze, ktoré môžu Newcastle zmeniť na nový európsky veľkoklub.

Politická blokáda

O prevzatí Newcastlu konzorciom sa hovorilo už vlani v lete, keď to Saudskoarabom ešte nevyšlo. Rýchly spád nových udalostí ukazuje, že vlaňajší neúspech nesúvisel ani tak s kritikou porušovania ľudských práv, ale s biznisom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie