Denník N

Ako som prepálil svoj prvý maratón a pripomenul si, prečo sú Košice moje najobľúbenejšie mesto

Foto - TASR
Foto – TASR

Jedna z vecí, ktoré robia Košice skvelým mestom na maratón, je fakt, že má absurdne široké cesty v centre mesta.

Autor je bývalý sekretár hnutia Progresívne Slovensko

V Košiciach som sa narodil a vyrastal. Začiatok školského roka a jesene sa mi vždy spájal so zvláštnou nedeľou, keď sa väčšina mesta uzavrie a všetci fandia tisíckam bežcom, ktorí, nechápem ako, zabehnú 42 kilometrov. Nikdy som si nemyslel, že medzi nimi budem raz stáť aj ja. Takmer nikdy v živote som vážnejšie nešportoval, posledné roky som trpel nadváhou a pracovným stresom. Riešením sa mi stal beh.

Košický maratón, oficiálne Medzinárodný maratón mieru, sa beží v prvú októbrovú nedeľu od roku 1924 a je najstarším maratónom Európy, po bostonskom maratóne druhým najstarším na svete. Neprerušila ho ani vojna, ani covid, bežíme jeho 98. ročník. Prvý organizoval košický športový nadšenec – organizátor židovského pôvodu Vojtech Bukovsky, po tom, čo ním bol očarený na olympiáde v Paríži. Po súčasnej mestskej trati, pozostávajúcej z dvoch identických okruhov, ktoré dokopy merajú 21 kilometrov, sa mestom beží od konca 90. rokov. Na nej stretnem všetko, prečo mám Košice tak rád.

Štart maratónu je na južnom konci Hlavnej ulice, medzi hotelom Hilton a socialistickým obchodným domom Dargov. Z VIP tribúny sa honorácia mesta prizerá, ako sa na malom priestranstve medzi nimi postupne premelie sedemtisíc bežcov a bežkýň. Zväčša by sme štartovali naraz, no dnes vzhľadom na covidové opatrenia vyrazíme na trať po tisíckach. Maratónci, polmaratónci, inlinisti, športovci na vozíčkoch a štafety. Všetci venovali v posledných týždňoch desiatky hodín prípravy na tento deň. Opakuje sa zopár značiek topánok, skoro všetci majú na rukách športové hodinky. Veľká časť z nich, vrátane mňa, posledné dni jedla najmä ryžu, zemiaky a strukoviny.

Traťový rekord zabehol Keňan Lawrence Kimwetich Kimiayo za 2:07:01 pred deviatimi rokmi. Dnešný víťaz, rovnako z Kene, za týmto časom zaostane len o trinásť sekúnd. V tom momente budem ledva v dvoch tretinách trate. Mojím cieľom je to zabehnúť za tri a pol hodiny, čo je tesne pod päť minút na kilometer. Maratón si obľúbila nejedna celebrita či politik. Asi najznámejším je Mikuláš Dzurinda, ktorý maratón beháva pravidelne. Naposledy sa vyjadril, že má už len jediný sen: vyhrať košický maratón vo svojej vekovej kategórii.

Moje ambície sú úplne inde. Základná poučka, ktorú si prečítate v každom článku pre začínajúcich maratónskych bežcov, je rozložiť si správne tempo, neprepáliť. Niekoľko týždňov som si v hlave rozrátaval minúty, stratégiu a vravel som si, ako pôjdem opatrne, žiadne hlúposti. Organizátori medzi bežcov zamiešajú profesionálnych „vodičov“. Viditeľne označených bežcov, ktorí držia tempo s vopred určeným finálnym časom. Pridávam sa k skupine na 3:15. Samozrejme, zlepšujúca sa forma z vcelku poctivej prípravy a rozpumpovaná atmosféra pred pretekmi ma strhla. Vravím si: urobím to naopak – prvú polovicu zabehnem rýchlejšie, potom spomalím. Ani neviem, že som si zarobil na svoju prvú súťažnú príučku.

Vybiehame smerom na sever Hlavnou ulicou, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie