Denník N

Nemohol sa pozerať, ako jeho dcérka trpí. Wilder kvôli nej vstúpil do ringu a stal sa šampiónom

Deontay Wilder (vľavo) proti Luisovi Ortizovi. Foto – TASR/AP
Deontay Wilder (vľavo) proti Luisovi Ortizovi. Foto – TASR/AP

Deontay Wilder sa v noci zo soboty na nedeľu v Las Vegas postaví proti britskému boxerovi Tysonovi Furymu v dlho očakávanom treťom vzájomnom súboji. Ten príde iba dva týždne po zápase medzi Anthonym Joshuuom a Oleksandrom Usykom, ktorý sa skončil prekvapujúcim víťazstvom Ukrajinca.

V úlohe favorita je teraz Fury, Wildera sa však neoplatí podceňovať. Aj keď Furyho ešte neporazil, v prvom zápase ho dvakrát poslal na podlahu ringu.

Wilder sa inokedy rád prezentuje v médiách, ale pred súbojom s Furym zostal viac utiahnutý a opakoval, že „mlčať je zlato“. „Všetok tlak je na ňom,“ povedal. „Nemám čo stratiť a môžem len získať. Váš odkaz zomrie len vtedy, keď zomrie aj muž vo vašom vnútri a oheň, ktorý vás poháňa. A ja som nažive.“

Wilder dúfa, že Furyho, boxera s výbornou technikou, opäť prekvapí svojím silným úderom. Už v minulosti niekoľkokrát povedal, že na víťazstvo mu stačí, aby bol „perfektný pri jednom údere“. Ak chce však vraj niekto poraziť Wildera, potrebuje byť perfektný celých dvanásť kôl.

Novinár Guardianu Donald McRae, ktorý poznal takmer všetkých šampiónov posledných dekád osobne, napísal: „Wilder nie je zlý muž. Má svojich vlastných démonov. Rozumie aj najtemnejšej pravde boxu. Mnohí boxeri sú ochotní riskovať, že ich vynesú z ringu, len aby dosiahli svoje sny.“

Mnohí poprední boxeri majú ťažký životný osud. Wilder by možno nikdy nebol šampiónom, keby nemusel zarobiť peniaze pre svoju chorú dcérku Naieyu.

„V živote príde veľa vecí, ktoré nechceme robiť, ale musíme až do určitého obdobia, keď si môžeme žiť svoj život. Dlho som pracoval pre ostatných a dával som peniaze do ich vreciek. Nie preto, lebo by som chcel, ale musel som. Nemal som na výber,“ povedal. Zmenilo sa to, keď sa stal boxerom. „Všetko sa to začalo láskou otca, ktorý chcel pomôcť svojmu chorému dieťaťu.“

Rozmýšľal iba nad peniazmi

Nie všetkému, čo Wilder rozpráva, sa dá veriť. Jeho otec Gary ho na začiatku 90. rokov zobral na rybačku k rieke Black Warrior pri Tuscaloose – meste v Alabame –, v ktorom vyrastal. Deťom zakázal ísť do hlbokej vody, ale Deontay ho neposlúchol. Keď si otec všimol, že sa vo vode topí, vytiahol ho von za vlasy.

„Deontay potom povedal, že keď bol pod vodou a topil sa, prišla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie