Denník N

Poľský súd šokoval Európsku úniu. Poľské právo má prednosť pred právom EÚ, rozhodol

Ľudia vo štvrtok protestovali pred sídlom súdu vo Varšave. Foto - TASR/AP
Ľudia vo štvrtok protestovali pred sídlom súdu vo Varšave. Foto – TASR/AP

Poľský ústavný súd rozhodol aj o tom, že dva body zmluvy o EÚ nie sú v súlade s poľskou ústavou. „Je jedno, či to máte v ústave alebo nie. Platí prednosť práva EÚ,“ hovorí Ján Mazák.

Poľský ústavný súd vo štvrtok vyniesol rozhodnutie, ktoré je podľa odborníkov v dejinách Európskej únie bezprecedentné. Vyhlásil, že dva body Zmluvy o Európskej únii (článok 1 a 19) sú v rozpore s poľskou ústavou. A aj to, že poľské právo je nadradené právu Európskej únie.

Poľská vláda, ktorá po roku 2015 kontroverznými krokmi ovládla ústavný súd a má tu väčšinu nominantov, hovorí, že Európsky súdny dvor, čo je súd Európskej únie, preto nemá právomoc zasahovať do jej reformy súdnictva. Európsky súdny dvor predtým vo viacerých veciach rozhodol, že tieto reformy nie sú v súlade s právom EÚ.

„Snaha Európskeho súdneho dvora zasahovať do poľského súdneho systému narušuje princíp vlády zákona, princíp nadradenosti poľskej ústavy a princíp suverenity v procese európskej integrácie,“ povedal ústavný súd.

Podľa Európskej komisie však to, že právo EÚ je nadradené národnému právu a že všetky výroky Európskeho súdneho dvora sú záväzné, sú kľúčové princípy právneho poriadku EÚ.

„Dnešný verdikt nemôže zostať bez dôsledkov. Nadradenosť práva EÚ sa nesmie spochybňovať,“ napísal na Twitteri predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Štvrtkové rozhodnutie poľského ústavného súdu je podľa predsedu slovenskej súdnej rady Jána Mazáka skôr verdiktom dovnútra štátu.

„Rozhodnutie poľského ústavného tribunálu z praktického hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie