Denník N

Slovenskí futbalisti prehrali s Rusmi a takmer určite stratili šancu na postup

Ondrej Duda v súboji. Foto – TASR/AP
Ondrej Duda v súboji. Foto – TASR/AP

Slovenská futbalová reprezentácia v Kazani nevyužila výraznú prevahu, prehrala s Ruskom 0:1 po vlastnom góle Milana Škriniara a už takmer stratila šancu postúpiť na MS 2022. Tri zápasy pred koncom kvalifikácie strácajú Slováci sedem bodov na dvojicu Chorvátsko – Rusko na čele tabuľky H-skupiny.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča majú po siedmich zápasoch kvalifikácie desať bodov a ostali na treťom mieste tabuľky. Vedie ju Chorvátsko so 16 bodmi vďaka dnešnému víťazstvu 3:0 na Cypre. Desať bodov majú aj Slovinci, ktorí vyhrali na Malte 4:0. V pondelok nastúpia Slováci v Osijeku proti Chorvátsku.

Potom ešte Slováci nastúpia 11. novembra v Trnave proti Slovinsku a kvalifikačnú skupinu zakončia 14. novembra na Malte.

Prevaha Slovákov

Slovákom v strede poľa chýbal zranený Stanislav Lobotka a nastúpili v bráne s Marekom Rodákom, ktorý v septembri odchytal len jeden zápas anglického EFL Cupu. Na krídlach hrali prvý raz spolu Ivan Schranz s Lukášom Haraslínom, ktorým sa mimoriadne darilo v posledných zápasoch Slavie, resp. Sparty Praha. V útoku nastúpil Róbert Boženík.

Rodák musel prvý raz zasahovať po ďalekonosnej strele Fedora Smolova v ôsmej minúte. Viac z hry mali Slováci, no dostávali sa len do náznakov šancí. Nevychádzala im finálna prihrávka a Hamšíkovu nádejnú strelu zblokoval súper. Neskôr Dávid Hancko hlavičkoval po rohovom kope tesne nad bránu.

Ale skórovali Rusi. Podarilo sa im to v 24. minúte z protiútoku, keď sa k lopte dostal Arsen Zacharjan a jeho prudkú prihrávku do šestnástky si Milan Škriniar zrazil do brány. Obranca Interu Miláno ani nemusel zasahovať, pretože center nebol presný a smeroval do autu. „Podľa mňa som išiel zbytočne na zem, ale nevedel som, či je za mnou hráč. Pri góle nám tam zlyhala komunikácia,“ povedal po zápase.

Slováci pokračovali vo výraznom držaní lopty a hralo sa takmer výlučne na ruskej polovici ihriska, no keď sa dostali k strele väčšinou z veľkých vzdialeností, lopta lietala ďaleko nad žrde. To neplatilo o presnej strele Lukáša Haraslína v 40. minúte. Vytesnil ju brankár Safonov. Vzápätí o pár centimetrov minul Ondrej Duda po pokuse z uhla.

Peter Pekarík v zápase Slovenska s Ruskom. Foto – TASR/AP

V druhom polčase sa obraz hry nezmenil. Slováci sa v držaní lopty dostali cez hranicu 70 % a Rusi sa spoliehali na rýchle brejky. Z jedného však takmer udreli Slováci, keď Haraslín prenikol až pred bránu, no hoci mal v šestnástke viacerých spoluhráčov, volil zakončenie, ktoré bolo zrazené.

Po hodine hry Tarkovič stiahol z hry nevýrazného Boženíka a skúsil to v ofenzíve Strelec, no Slováci sa dostali do hluchej pasáže duelu. Kopali sme jedenásť rohových kopov, ale už sme sa nedostávali do šancí. Výnimkou bola obrovská príležitosť Ivana Schranza, ktorý sa dostal do zakončenia, ale tiesnený len trafil brankára. Slováci nedokázali v závere vystupňovať tlak a nevyťažili zo zápasu ani remízu napriek tomu, že na strely vyhrali 25:10.

„Určite je väčšina z nás sklamaná z tohto výsledku, lebo sme odohrali kvalitný zápas. Mali sme viac z hry, ale nedali sme gól, ktorý sme potrebovali. Nezaslúžili sme si prehrať. Robil som, čo som mohol pri svojich šanciach, no dnes to mne ani chalanom nešlo, skrátka nám to tam nepadlo. Kvalifikácia sa nekončí, treba dať hlavu hore, zregenerovať a pripraviť sa na zápas v Chorvátsku. Musíme sa herne odraziť z tohto výkonu,“ zhodnotil nevydarený zápas v rozhovore pre RTVS Lukáš Haraslín.

Sklamaný bol aj obranca Peter Pekarík: „Vedeli sme, čo potrebujeme uhrať, a vzhľadom na priebeh sme si ani prehrať nezaslúžili. Štatistiky hrali v náš prospech, vytvorili sme si najmä v prvom polčase veľmi veľa dobrých šancí. Súper sa dostal na koňa vedúcim gólom a zavrel to vzadu. Pokiaľ šanca žije, budeme sa o ňu biť. Do každého zápasu pôjdeme s tým, aby sme uspeli.“

Tréner Tarkovič musel v rozhovore pre RTVS komentovať to, že Slováci stratili reálnu šancu na postup. „Mal to byť zápas, ktorý nás mal posunúť do hry o finálový turnaj, no po ňom by sa už postup rovnal zázraku. Hrali sme dobre medzi šestnástkami, asi najlepšie pod mojím vedením. Dokázali sme zavrieť súpera. No zápasy sa rozhodujú v šestnástkach. V tej našej sme urobili chybu, ktorá sa skončila gólom, a v tej ruskej sme nepredviedli dostatočnú kvalitu. Mali sme tie šance využiť.“

kvalifikácia MS 2022, H-skupina:
Rusko – Slovensko 1:0 (1:0)
Gól: 24. Škriniar (vlastný), ŽK: Fomin – Kucka, Hrošovský. Rozhodovali: Lahoz – Devis, del Palomar (všetci Šp.)
Rusko: Safonov – Sutormin, Divejev, Džikia, Terechov (80. Kudrjašov) – Kuzjajev, Barinov, Jerochin (63. Čisťakov) – Bakajev (73. Žemaletdinov), Smolov (46. Fomin), Zacharjan (46. Zabolotnyj)
Slovensko: Rodák – Pekarík (81. Suslov), Šatka, Škriniar, Hancko – Kucka (64. Hrošovský), Hamšík – Schranz, Duda (64. Rusnák), Haraslín (80. Almási) – Boženík (64. Strelec)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie