Denník N

Nedeľná nekázeň: Ježišov lifestyle

Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto - TASR/AP
Marec 2016: pápež František umýva nohy žiadateľom o azyl. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Niektorí ľudia sa vedia prezentovať. Na tom, aký vytvoria dojem, si dávajú záležať. Ich lifestyle, názory, postoje sú v médiách a na sociálnych sieťach neprehliadnuteľné. Dokážu zaujať, vzbudiť pozornosť. Množstvo reakcií, ktoré vyvolávajú, vedie u mnohých k tomu, že sú považovaní za úspešných, za tých, ktorým sa v živote darí. 

Konfrontácia s takýmto obrazom o živote môže toho, kto nemá dosť informácií alebo životných skúseností, bolestivo zasiahnuť. Pod zaujímavo predvedeným zovňajškom sa obyčajne ukrývajú aj veci, ktoré také závideniahodné nie sú.

Aj ľudia, ktorí sa modlia, ktorí hovoria o svojom vzťahu k Bohu, sú rôzni. 

Niektorí hovoria hlasno a veľa… ale nie preto, že by mali čo povedať. Hovoria veľa, ale možno iba preto, že by neuniesli ticho, v ktorom by mohli byť konfrontovaní so svojimi neistotami. Radi pripomínajú, koľko vzdelanosti a kultivácie kresťania v minulosti priniesli, ale prehliadajú ujmy na zdraví, svedomí a životoch, ktoré vyprodukoval antisemitizmus, xenofóbie a radikalizmus slávnych osobností. Opakovane sa vracajú k zásluhám literátov a osvietencov spred dvoch storočí, a zároveň ignorujú fakt, ako nevzdelanosť, nezáujem a neláska upiera ľuďom nádeje a práva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie