Denník N

Čechom môžeme gratulovať, ukázali nám aj päť lekcií

Líder koalície Spolu Petr Fiala (uprostred) s kolegami sa teší z víťazstva svojej strany v parlamentných voľbách. Foto –TASR/AP
Líder koalície Spolu Petr Fiala (uprostred) s kolegami sa teší z víťazstva svojej strany v parlamentných voľbách. Foto –TASR/AP

Snaha dohodnúť sa v záujme vyššieho cieľa je pozitívna. Učí politikov robiť kompromisy, dohodnúť sa a nepoužívať útok a krik ako reakciu na všetko a všetkých.

Porážka Andreja Babiša je dôležitou správou aj pre Slovensko. Pri Orbánovi a Kaczynskom je dôležité, že budeme mať suseda, ktorý bude mať bližšie k normálnej Európe. Ale nejde iba o geopolitiku. České voľby ponúkajú hneď niekoľko dôležitých príkladov, ktoré by sa mohli slovenským politikom aj voličom zísť, keď zase raz budeme voliť my.

  1. Slušnosť a normálnosť ešte môžu zvíťaziť. Posledné roky to vyzeralo tak, že voľby môžu vyhrať iba populisti a ľudia, ktorí chcú urobiť pre voličov najväčšie divadlo. U nás tam určite patrí Robert Fico aj Igor Matovič. Aj pre skúsenosť s nimi vzniká pocit, že „nudná, slušná a normálna“ politika nemajú šancu. V Česku nám ukazujú, že sa to dá. A nie je to len Petr Fiala, ktorý uspel v pozícii profesora, ale aj Vít Rakušan, ktorý vytiahol Starostov k výbornému výsledku.

  2. Spájať sa oplatí.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Fiala

Komentáre

Teraz najčítanejšie