Denník N

Mal som dobré známky, tak som z dediny na severe Vietnamu mohol prísť do Komárna

Nguyen Cong Hai. Foto N - Vladimír Šimíček
Nguyen Cong Hai. Foto N – Vladimír Šimíček

Príbeh Hai Nguyena Conga a jeho dcéry Eriky aj o tom, ako sa vyrovnať so stereotypmi a s tradíciami z Vietnamu. Hai Nguyen Cong po práci v komárňanskej lodenici začal predávať oblečenie na tržnici a niekoľko rokov viedol ázijské bistro. Erika vyštudovala architektúru.

Prízemný byt na okraji Komárna vyzerá ako každý druhý. Len v obývačke si človek všimne tradičný oltár venovaný zosnulej rodine a vietnamské obrazy na stenách.

Ešte pred pár rokmi by Hai Nguyen Cong bol vo štvrtok dopoludnia vo svojom ázijskom bistre pri mestskej tržnici a pripravoval jedlá na obed. Teraz sa však práve vrátil od lekára: má zdravotné problémy s chrbticou, ktoré ho prinútili ísť na invalidný dôchodok a prenechať bistro kolegovi.

Okolo krku má čierny nákrčník, a ako hovorí, musel si premiestniť kreslo, aby pri pozeraní televízora nemusel hýbať krkom.

Hai Nguyen Cong žije v Komárne už 40 rokov. Patrí medzi Vietnamcov, ktorí tam prišli v 70. a 80. rokoch minulého storočia v rámci spolupráce socialistického Československa a Vietnamu do lodeníc. Práve vďaka tomu je aj dnes v Komárne celkom početná vietnamská komunita.

„Do Komárna som prišiel v roku 1981, keď som mal 22 rokov,“ začína rozprávanie Hai Nguyen Cong. Ako vraví, do Československa ho vybrali, lebo mal výborné výsledky v škole. Pochádza z dediny na severe krajiny, jeho otec bol vojakom a matka kuchárkou.

Do Martina na tanky, do Komárna na lode

Do Československa letela skupina asi 40 ľudí. Polovicu poslali do martinských strojární, kde sa vtedy vyrábali tanky. Druhá polovica vrátane pána Nguyena skončila v komárňanských lodeniciach.

„Najskôr sme tri roky boli na učilišti, kde sme sa zároveň učili slovenčinu. Začiatkom roku 1985 nás celú skupinu poslali pracovať do výroby v lodeniciach. Ja som bol zvárač,“ hovorí pán Nguyen.

Vo výrobe pracoval aj so Slovákmi. Aj keď vraví, že to bola ťažká práca, nesťažoval sa a údajne ho chválili. „Snažili sme sa, aby sme dosiahli tie výsledky, čo žiadajú,“ hovorí.

Pán Nguyen mal na rozdiel od mnohých krajanov jednu výhodu: celkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Slovensko

Teraz najčítanejšie