Denník N

Už nebudú. Koniec komunistov v Česku

Foto - Ľubomír Smatana
Foto – Ľubomír Smatana

V každom podniku nejaká skupinka vykrikovala niečo o tom, že komunisti už nebudú. Na uliciach sa ozývali prípitky, každú chvíľu mi zavibroval telefón, že sú konečne preč.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Pred voľbami sa na sociálnych sieťach šírilo recesistické video hercov z kultového divadla Sklep o tom, že komunisti nebudú. Lenže ani tvorcovia zrejme neverili, ako rýchlo a v akom štýle sa to skončí. Komunisti nezískali ani štyri percentá hlasov a prvýkrát v povojnovej histórii sa nedostanú do parlamentu.

Keď sa v lete plánovali voľby v domovskej redakcii Českého rozhlasu, vybral som si práve komunistický štáb. Chcel som byť pri tomto historickom okamihu. Nie je nič lepšie, ako vidieť zánik komunistov na vlastné oči, v priamom prenose.

Komunistická strana Čiech a Moravy sídli kúsok od hlavnej železničnej stanice v Prahe na ulici Politických vězňů. Vlastní tam obrovský dom v hodnote desiatok miliónov eur, takže je stále pravdepodobne najbohatšou politickou stranou. Priestory využívajú komunisti sami alebo ich prenajímajú. Na treťom poschodí zriadili volebné štúdio a ja som dostal miesto priamo pred obrazom Karla Marxa. Fúzatý muž ma celý čas sledoval a ja som sledoval jeho. Nemyslím si, že sa mi to podarí ešte niekde inde ako u komunistov.

Atmosféra vo volebnom štábe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie