Denník N

Zostaneme v Európe, kričali Poliaci v uliciach. Aký reálny je polexit po rozhodnutí súdu?

Vo Varšave vyšli do ulíc v nedeľu desaťtisíce ľudí. Foto - TASR/AP
Vo Varšave vyšli do ulíc v nedeľu desaťtisíce ľudí. Foto – TASR/AP

Rozhodnutie ústavného súdu otvára právne teoretickú možnosť polexitu, politický odchod Poľska z EÚ však nechce Brusel, poľskí politici ani občania. 

Poľskému ústavnému súdu sa opäť podarilo vyhnať Poliakov do ulíc.

Po štvrtkovom šokujúcom rozhodnutí, že dôležité články Zmluvy o Európskej únii nie sú v súlade s poľskou ústavou a že poľské zákony sú nad európskymi, zorganizovala opozícia protesty.

Cez víkend vyšli do ulíc Poliaci a Poľky v 120 mestách. Vo Varšave podľa organizátorov demonštrovalo 80- až 100-tisíc ľudí. Kričali heslá ako „Zostaneme v Európe“.

Naratív opozície je jasný. Rozhodnutie vládou dosadených sudcov na ústavnom súde podľa nich znamená, že Poľsko môže napokon skončiť mimo Európskej únie. To je niečo, čo momentálne chce len málo percent obyvateľov.

V jednom septembrovom prieskume to bolo 7 percent, 88 percent ľudí bolo proti polexitu. Poľsko stále patrí k najviac eurooptimistickým štátom v EÚ. Rastie však počet Poliakov, ktorí si myslia, že polexit je reálny scenár (30 percent).

„Je to operácia naplánovaná Jarosławom Kaczyńským (predsedom vládnej strany PiS, pozn red.), ktorá povedie Poľsko von z Európy. Ak nebudeme nič robiť, nič ho nezastaví,“ povedal Donald Tusk na proteste vo Varšave.

Fake news?

Práve bývalý premiér sa po návrate na čelo Občianskej platformy v júli snaží stať sa lídrom opozície. Iní predsedovia strán na pódiu v hlavnom meste nevystúpili.  Tusk sa snaží definovať spor s vládou ako boj o to, či Poľsko zostane, alebo nezostane v Európskej únii. Verí, že tým zmobilizuje voličov.

Vláda však vraví, že ide o strašenie a „fake news“.  „Je to škodlivý mýtus, ktorým opozícia nachádza chýbajúcu myšlienku v odpovedi na pozíciu Poľska v Európe. Takéto metódy používa vtedy, keď žije v ilúzii namiesto faktov,“ napísal na facebooku premiér Mateusz Morawiecki.

V každom prípade viacerí odborníci hovoria, že ide o významné rozhodnutie a že polexit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie