Denník N

Prečo tak veľmi pohoreli? Pirátom okrem podpásových útokov Babiša uškodila aj nešikovná kampaň

Ivan Bartoš sa po celý čas zdráhal tipovať konečné výsledky. Foto – Deník N/Prokop Vodrážka
Ivan Bartoš sa po celý čas zdráhal tipovať konečné výsledky. Foto – Deník N/Prokop Vodrážka

Piráti zažívajú v snemovni ústup z pozícií. Z dvadsiatich dvoch kresiel obhájili iba štyri, ich volební partneri Starostovia ich v krúžkovaní predbehli. Z rozhovorov so sklamanými členmi priamo vo volebnom štábe však už teraz vyplývajú niektoré postrehy.

Okolo desiatej hodiny večer v sobotu sa už volebný štáb Pirátov a Starostov v tehlovej budove pražského kultúrneho centra La Fabrika vyľudnil. Starostovia väčšinou odišli oslavovať a v sále, v ktorej boli celý deň najmä novinári, sa teraz zapíjal pirátsky neúspech.

Po celodennom vyjednávaní a hľadaní riešení, ako sa postaviť k „vykrúžkovaniu“ vlastných poslancov, sem prichádza aj Mikuláš Ferjenčík – poslanec a šéf mediálneho odboru strany.

Pôsobí unavene, čo aj priznáva. S horkosťou komentuje výsledok, ktorý síce odstavil hnutie ANO od moci, ale jeho stranu postavil do veľmi zlej situácie. „Pirátske kamikadze zostrelilo lietadlovú loď Andreja Babiša,“ hovorí.

Práve on sa stal akýmsi hromozvodom kritiky predvolebnej kampane, za ktorú bol ako šéf mediálneho odboru spoluzodpovedný. Už počas leta sa v strane ozývali hlasy, že by mal vo svojej pozícii skončiť. Teraz je už takmer isté, že sa tak stane.

Ferjenčík totiž kolegom sľúbil, že ak koalícia vo voľbách nezvíťazí, nebude vo funkcii pokračovať.

Kde sa stala chyba?

Za prepadom vidí okrem iného aj fakt, že strana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie