Denník N

Petra Vlhová: Aj ja niekedy porovnávam Magoniho s Pinim. A poviem si chvalabohu

Foto - TASR
Foto – TASR

Petra Vlhová (26) nejde do blížiacej sa sezóny s cieľom obhájiť celkový triumf vo Svetovom pohári. „Ľahšie si budeme môcť povedať, že sa nič nedeje,“ povedala na pondelkovej tlačovej konferencii pre slovenských novinárov.

„Olympiáda v Pekingu? To je ešte veľmi ďaleko,“ povedala pred sezónou, ktorá sa pre ňu začína budúcu sobotu obrovským slalomom v Söldene.

Vlhová novinárom rozprávala aj o tom:

  • prečo na Instagrame z lyžiarok sleduje už len Mikaelu Shiffrinovú;
  • že si dopriala až dve dovolenky, čo dovtedy nebolo zvykom;
  • ako je pripravená na to, že všetky oči budú na nej.

Stihli ste si po náročnej sezóne dostatočne oddýchnuť, aby vám v tej nasledujúcej nechýbala energia?

Áno, hneď po sezóne som išla na dovolenku. Veľmi som ju potrebovala, pretože som zažila veľa rôznych emócií – radosť, smútok, stresy aj sklamanie. Neskôr som išla ešte na jednu dovolenku, čo sa mi bežne nestáva. Bola som aj viac doma. Tento rok sme medzi sezónami menej lyžovali, ale potrebovala som to. Cítila som na sebe, že ak by to pokračovalo ako v predošlej sezóne, prišla by som na prvé preteky do Söldenu a povedala by som si, že mám všetkého plné zuby. Zamýšľala som sa nad tým a oddych na úkor lyžovania bol dôležitý, aby som na kopec nechodila s nechuťou.

Lara Gutová-Behramiová povedala, že sa po zisku veľkého glóbusu dokonca cítila najhoršie v živote a Dominika Cibulková po víťazstve na turnaji majsteriek nemala v nasledujúcej sezóne energiu. Radili ste sa s niekým, ako zvládnuť obdobie po veľkom úspechu?

Takýto je život profesionálneho športovca… Viac o tom hovorím v knihe, ktorá čoskoro vyjde. Zamýšľala som sa nad tým, či v nej budem úprimná. Napokon som nemala žiadnu brzdu a rozprávala som o mnohých veciach. Je to však naozaj ťažké. Športovec musí podávať výkony, no má aj povinnosti voči médiám a sponzorom. Keď je toho veľmi veľa, športovec si môže povedať, že to už nebude robiť, lebo veď načo. Tá hranica je veľmi tenká a ja si na ňu dávam pozor. Preto som sa tak sústredila na oddych.

Váš manažér Richard Galovič sa posťažoval, že veľa ponúk na mediálne či sponzorské aktivity musí odmietať, pretože vás k nim nedotlačí. Beriete to tak, že minimalizovanie týchto aktivít je nevyhnutné, aby ste mohli lyžovať?

Áno, ruším ho, pretože som typ, ktorý chce len lyžovať a dávať do toho maximum. Ostatné povinnosti mi berú veľa energie. Snažím sa robiť len tie veci, ktoré musím, a nič navyše. Mám veľa žiadostí o rozhovory, všade ma pozývajú, ale často hovorím nie. Ak by som to mala robiť, šport by išiel bokom a v dôsledku toho aj celá moja kariéra. Môj čas je vzácny a snažím sa ho venovať športu a blízkym. Mám totiž problém nájsť si čas sama na seba. Do lyžovania dávam celý svoj život. Keď mám voľno, robím len to, po čom na druhý deň nebudem unavená. Neviem, koľko rokov ma ešte čaká, ale dám do toho všetko, a potom si budem užívať veci, ktoré teraz nemôžem.

Ľudia budú porovnávať Vlhovú pod Pinim a Vlhovú pod Magonim. Porovnávate aj vy?

Jasné, je normálne, že človek porovnáva. Nebudem mať ľuďom za zlé, keď to budú robiť. Musia však rešpektovať, že to bolo moje rozhodnutie. Taký je život a zmenu som už potrebovala. Musia sa zamyslieť, že ja som ten kľúčový bod a potrebujem byť spokojná a šťastná, aby som dosahovala výsledky. Teraz som spokojná, hoci aj ja niekedy porovnávam. Poviem si vtedy chvalabohu, takže porovnávam len v pozitívnom. Mám skvelý tím, veľa sa smejem. Aj keby neprišli výsledky, teším sa, že budeme spolu. Môžem povedať, že som šťastnejšia, než som bývala. Vďaka tomu ma to aj viac napĺňa.

Ako sa cítite v pozícii najlepšej lyžiarky na svete?

Povyhrávala som toho veľmi veľa, preto chcem vyhrávať ďalej. Je s tým však spojené aj to, že človek je slávny a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie