Denník N

Zahľadení do seba necitlivo diskriminujú

Rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto - TASR
Rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto – TASR

Ak sa v právnom štáte zistí, že existuje diskriminácia, štát má povinnosť prijať zákony na to, aby nemohla pokračovať. Týka sa to aj spolužitia osôb s menšinovou sexuálnou orientáciou.

Autorka je bývalá ombudsmanka

Vládnuť v demokracii demokraticky je naozaj ťažké. Najmä v krajinách po prežitej diktatúre, v ktorých boli ľudia desaťročia zvyknutí na to, že im štát nadiktoval jediné správne názory. A plnili sa príkazy, bez odvrávania. V demokratickom štáte sa, naopak, vyžaduje od zvolených zástupcov, aby vykonávali svoje povinnosti v prostredí diskusie, presviedčania, súťaže názorov a v záujme občanov.

Ako ústavnú podmienku, bez ktorej splnenia by poslanec nemohol prevziať svoj poslanecký mandát, musel zložiť verejný sľub na svoje svedomie a na svoju česť, že bude svoje povinnosti vykonávať v záujme občanov a že bude pracovať tak, aby ústavu a zákony uvádzal do života. V ústave sa ustanovuje, že poslanec svoj mandát vykonáva podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie je viazaný príkazmi.

Zástupcovia niektorých politických strán v predvolebnej kampani a aj po nej ako svoju mimoriadnu zásluhu uvádzali, že hlasovali podľa svojho presvedčenia bez ohľadu na to, kto predkladal návrh zákona. Tento postup podľa ústavy považovali za taký výnimočný, že považovali za potrebné sa ním chváliť.

Ak koaličný poslanec o niektorej otázke nehlasuje v súlade s koaličnou zmluvou, stáva sa čiernou ovcou či bielou vranou. Minimálne sa dostáva pod tlak, musí vysvetľovať. Alebo aj odísť z klubu. Koaličná zmluva vyjadruje záujmy koalície, jej videnie sveta, jej presvedčenie, preferencie, teda nie je ako demokratická ústava, ktorá sa neviaže na žiadnu ideológiu a zaväzuje ústavných činiteľov vykonávať povinnosti v záujme občanov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie