Denník N

Najväčší ostrov na Dunaji ožíva vďaka ochranárom, stretnete tam vodné byvoly aj rybárika

Vodný byvol. Foto - Marek Jánoš
Vodný byvol. Foto – Marek Jánoš

Ostrov Veľký Lél má 250 hektárov, leží na európskej cyklotrase EuroVelo a víta turistov. Môžete sa tam previezť aj na koči alebo ho oboplávať na člne a vidieť, ako sa dá vodou meniť krajina.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Komárne a v okolí.

Predstavte si ostrov pred sto rokmi. Gazda ženie cez brod dobytok. Vie, že ho na ostrove môže nechať bez dozoru, lebo sa mu nerozbehne po krajine. Nemá kam. Mohutný Dunaj mu v tom bráni z jednej strany, jedno z ramien tejto rieky z druhej. Gazda zatiaľ môže skúšať šťastie hľadaním zrniek zlata v štrku pri vode. Alebo ostrihať hlavu vŕby na prútie a splietať koše. Vie, že vŕba do roka dorastie. Tak ako každý rok.

Takto si po rozprávaní Andrey Froncovej z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia BROZ môžeme predstaviť krajinu pri Dunaji v minulosti a život na ostrove pri Veľkom Léli. V rozhovoroch s ochranármi sa dá zájsť často aj ďalej do minulosti, keď krajinou putovali mamuty, nosorožce a stáda slobodných koní. Všetko to malo svoj zmysel, udupávanie pôdy, pasenie aj predátori. Vtedy bola príroda v rovnováhe. Dnes, po nespočetných zásahoch človeka, je táto minulosť zdrojom inšpirácie, ako zachrániť mnohé druhy, aj ten ľudský.

Foto – Marek Jánoš

„Kedysi ľudia do krajiny Podunajska zasiahli nesprávnym spôsobom, vysušili ju, odklonili vodu, odkanalizovali a narušili prírodné procesy. Dnes jej vraciame riečnu dynamiku a pôvodný život,“ hovorí ochranárka Froncová o pôsobení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Príroda

Slovensko

Teraz najčítanejšie