Denník N

Poradca premiéra Štulajter: Sme rodina je vo vláde malý Smer (+ podcast a video)

Ivan Štulajter. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ivan Štulajter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Heger je opatrný, metaforicky povedané, ja mám často už vystrieľaný zásobník a on ešte len vkladá náboje, vraví o predsedovi vlády jeho mediálny poradca Ivan Štulajter.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ivan Štulajter (59) je bývalý novinár, dnes mediálny poradca premiéra Eduarda Hegera. Predtým osem rokov pracoval pre SaS. V rozhovore hovorí:

  • o najťažšej chvíli premiéra za pol roka vo funkcii,
  • o tom, do akej miery sa vymedzuje voči Igorovi Matovičovi,
  • o úlohe predsedu vlády pri komunikácii reforiem,
  • o hnutí Sme rodina a odpore voči optimalizácii nemocníc,
  • prečo premiér ešte nebol v žiadnom televíznom dueli.

Dnes je to takmer presne pol roka, čo sme sa s vami v Denníku N zhovárali naposledy. Vtedy ste prichádzali na úrad vlády a premiér Heger prežíval prvé dni v úrade. Z pohľadu komunikácie – ako sa mu tých šesť mesiacov darilo?

Na takéto hodnotenie by bol zrejme lepší niekto iný ako ja, ktorý som na formovaní premiérovej komunikácie účastný. Z môjho pohľadu sa podarilo upokojiť vzťah predsedu vlády s ministrami. To nie je málo, aj keď by som to nechcel nejako veľmi vyzdvihovať, lebo je predsa normálne, aby predseda vlády udržiaval s kolegami normálne vzťahy. Ale vzhľadom na vývoj, ktorý nástupu premiéra Hegera predchádzal, je to významný pokrok. Darí sa mu udržiavať v naozaj komplikovaných koaličných vzťahoch komunikáciu, ktorá umožňuje chod vlády. Aj keď, samozrejme, nemusíme si nahovárať, že to je jednoduché.

Nejde len o vzťahy s ministrami, ale aj komunikáciu voči verejnosti. Čas letí rýchlo a pomaly si nepamätáme, čo bolo na prelome marca a apríla, no minimálne pre časť spoločnosti bolo žiaduce, aby im tlačovky na úrade vlády nezvyšovali tlak. Premiér Heger prišiel s konsenzuálnejším štýlom komunikácie, no na druhú stranu – neukázal ten polrok, že bude musieť byť razantnejší? Možno vo vzťahu k politickým súperom.

Otázka je, čo znamená byť razantnejší. Či voliť expresívnejšie slová, alebo vyjadrovať konkrétnejšie myšlienky, povedzme aj k prokuratúre či policajnému zboru. Musím povedať, že premiér Heger je v tomto mimoriadne opatrný. I keď to z pohľadu verejnosti nemusí byť vždy vnímané, svoju úlohu chápe ako človeka, ktorý je mediátorom.

Obrusuje hrany a cez rôzne záujmy a komplikované vzťahy razí cestu tomu základnému, čo táto vláda má, a to je presadzovanie spravodlivosti a právneho štátu, reforiem a Plánu obnovy. Na toto je plne sústredený a vie pre to obetovať krátkodobú popularitu. Keďže som bol novinárom, bol som roky zvyknutý niektoré myšlienky formulovať rýchlo, expresívne a úderne. Premiér je opatrný. Metaforicky: často mám ja už vystrieľaný zásobník a premiér Heger ešte len vkladá náboje.

Nezneužíva tento opatrný prístup opozícia? Robert Fico premiéra častuje ako „neboráka“, poslanci Hlasu o ňom pravidelne píšu ako o „hovorcovi Igora Matoviča“. Ako sa na to dá adekvátne zo strany premiéra komunikačne reagovať?

V posledných dvoch týždňoch sme reagovali na niektoré vyslovené bludy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie