Denník N

Bieloruský denník: Ako sa stať diktátorom (príručka pre začiatočníkov od Alexandra Lukašenka)

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Príručka, ktorú by mohol napísať posledný diktátor Európy.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách každú nedeľu protestovať Bielorusky a Bielorusi proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Ak sa rozhodnete stať diktátorom nejakej krajiny, zíde sa vám príručka od najskúsenejších autokratov.

Alexandr Lukašenko je presne taký. Som si istý, že keď bude mať dotyčný viac voľného času (verím, že sa tak stane po spravodlivom súde v Bielorusku), napíše knihu. Mohla by sa napríklad volať: 50 rád pre budúcich diktátorov.

Pokúsim sa odhadnúť, aké by mohli byť hlavné tipy v takejto knihe.

Prepíšte ústavu a zákony tak, aby vyhovovali vám

Najskôr musíte prepísať ústavu a zákony podľa seba. Doprajte si čo najviac moci, sústreďte všetky odvetvia moci vo svojich rukách a ostatným zakážte viac-menej všetko.

Povedzte, že je to v mene stability a zachovania nezávislosti štátu. Zároveň čitateľom často pripomínajte, že ste jediným garantom existencie krajiny.

Zničte svojich konkurentov, skôr ako naberú silu

Aby ste sa vyhli ťažkostiam vo voľbách, jednoducho nedovoľte, aby sa niekto stal skutočne populárnym.

Mali by ste byť hlavnou a najznámejšou osobou v krajine. Len čo si nejaký politik alebo úradník získa príliš veľkú priazeň ľudí, odstavte ho. Pošlite ho na nejakú družstevnú farmu ďaleko od hlavného mesta.

S takýmto prístupom nebudete musieť až natoľko falšovať voľby.

Čím chudobnejší sú ľudia, tým ľahšie sa dajú ovládať

Peniaze kazia ľudí. Tí sa stávajú slobodnejšími, premýšľajú o svojich právach a o tom, ako si zlepšiť život. Chcú mať riadne volebné právo. Skrátka, správajú sa veľmi nepríjemne.

Preto musíte prisľúbiť, že všetci budú žiť skromne, no dobre. Nech sa väčšina snaží zarobiť nejakú sumu peňazí na hranici dobrého života – a nedosiahne cieľ. Avšak sľubujte čo najčastejšie, že budúci rok určite začneme zarábať požadovanú sumu. Už sme mohli začať tento rok, ale je tu koronavírus, svetová hospodárska kríza a machinácie tajných služieb.

Len závislé médiá

O novinároch sa hovorí, že sú štvrtou mocou. No všetka moc musí byť len vo vašich rukách, takže aj novinári majú byť pod vašou kontrolou. Všetci, ktorí chcú robiť nezávislú žurnalistiku, nech opustia krajinu, v tej vašej nemajú čo robiť.

Obviňte ich z niečoho, napríklad z neplatenia daní, financovania inými nepriateľskými štátmi, a zavrite po jednom zamestnancovi z rôznych médií.

To takmer znemožní prácu nezávislých novinárov a médiá, ktoré ovládate, vám budú hovoriť len to, čo si želáte. V istom momente dokonca začnú medzi sebou súťažiť, aby vás potešili čo najviac. Len pozor, aby to neprehnali!

Všetko sa musí kontrolovať.

Poslušnosť a minimum iniciatívy

Už od školy učte občanov krajiny k poslušnosti. Krok doľava, krok doprava – trest.

Nech až do konca života poznajú vlajku, štátny znak a meno jediného prezidenta. Na univerzitách nech sa študuje ideológia štátu, v spoločnostiach a vo vládnych štruktúrach nech pracujú ideológovia, ktorí sú bližšie k moci.

Nechajte ľuďom menej priestoru pre samostatnosť. Dajte im viac úloh vo formáte „udržujte pozíciu“, „stabilizujte“, „predchádzajte plytvaniu“.

Odmeňte tých, ktorí prísne dodržiavajú pravidlá. Tých, ktorí sa pokúšajú nájsť nové riešenia, potrestajte.

Vojenské jednotky môžu riadiť továreň aj futbal

Vojaci, a všeobecne príslušníci celého bezpečnostného bloku, sú náchylnejší a ochotnejší poslúchať než ostatní. Ľahko sa ovládajú v „manuálnom režime“. Nepýtajú sa zbytočne.

Dosadiť bývalého vojaka na čelo futbalovej federácie? Skvelý nápad! Rovnako by ste ich mohli postaviť do vedenia nejakých závodov. Čo je na tom také ťažké?

Ľudia z armády sú lojálnejší a nekladú zbytočné otázky. A komu je potrebný vývoj? Sme tu nato, aby sme udržiavali diktatúru, nezabúdajte. Takže do vedenia čohokoľvek dajte čo najviac ľudí z armády.

My nie sme teroristi, teroristi ste vy

Páchajte zločiny a dávajte príkazy na ich páchanie. Mučte ľudí, falšujte voľby, nezastavte sa pred ničím. Ale zo zločinov obviňujte ostatných. Nie vlastných podporovateľov, samozrejme.

Presvedčte všetkých, že vaši politickí súperi sú teroristi, extrémisti, narkomani a alkoholici.

Vymýšľajte si proti nim falošné obvinenia z akéhokoľvek dôvodu. Zarábajú peniaze? Povedzte všetkým, že zarábajú nepoctivo. Majú veľa medzinárodných kontaktov? Povedzte im, že ich financujú spravodajské služby iných krajín.

Chcú s vami kandidovať vo voľbách? Okamžite ich zavrite do väzenia a obviňte ich zo sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu.

***

Počas písania tohto článku sa počet politických väzňov v Bielorusku zvýšil na 801. Od streľby v Minsku, ktorá si už vyžiadala dve obete, bolo zadržaných viac ako 70 „nováčikov“. No tí sa na streľbe nepodieľali – jednoducho sa uráčili komentovať streľbu na sociálnych sieťach.

Mnohí zo zadržaných boli donútení sa verejne pred kamerou kajať polícii a svedčiť proti sebe.

Takéto konanie sa zaraďuje medzi mučenie.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie