Denník N

Orbán burcoval proti EÚ pri oslave slovensko-maďarského mosta, ktorý pomohla postaviť Únia

Eduard Heger a Viktor Orbán v Ostrihome. Foto - TASR
Eduard Heger a Viktor Orbán v Ostrihome. Foto – TASR

Pred dvadsiatimi rokmi stál na našej strane aj Brusel, ale dnes nás už v Európskej únii považujú za druhoradých, povedal Viktor Orbán pri oslave 20. výročia otvorenia Mosta Márie Valérie v Ostrihome.

Dvadsiate výročie odovzdania mosta medzi Štúrovom a Ostrihomom si slovenský a maďarský premiér pripomenuli veľkolepou oslavou na maďarskej strane Dunaja. Most, ktorý sa stal symbolom spoločnej cesty Slovenska a Maďarska do EÚ, pre maďarského premiéra dnes už symbolizuje potrebu boja proti Bruselu a osamelosť stredoeurópskych štátov.

Dnes vejú nové vetry a vidíme svet inak, povedal na oslave v Ostrihome Orbán. Pozitívna nálada, ktorá v strednej Európe panovala pred vstupom do Únie, je podľa neho minulosťou, už sa nemôžeme spoliehať na pomoc iných a musíme zabojovať za naše úspechy sami.

„Dnes už Brusel nestojí na strane stredoeurópskych národov ako pred dvadsiatimi rokmi,“ vyhlásil maďarský premiér. Dodal, že síce aj tento most pomohla postaviť Európska únia, no dnes už Maďarov a Slovákov vníma Brusel ako druhoradé členské krajiny. Podľa Orbána je dnes EÚ hrozbou pre strednú Európu.

Orbán: V4 áno, Únia nie

„Chcú nám nanútiť tých, s ktorými nechceme žiť spolu. Chcú nám nanútiť veci,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie