Denník N

Má 78 rokov, pracuje a pritom trénuje. Veterán zo Zvolena skončil druhý na MS v maratóne

Ján Hazucha (v strede) počas MS veteránov v maratóne. Foto – archív Jána Hazuchu
Ján Hazucha (v strede) počas MS veteránov v maratóne. Foto – archív Jána Hazuchu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

78-ročný bežec Ján Hazucha zo Zvolena získal striebornú medailu v maratóne na veteránskych majstrovstvách sveta v Londýne.

Svetový šampionát sa konal prvú októbrovú nedeľu v rámci londýnskeho maratónu, na ktorom štartovalo takmer 40-tisíc bežcov. Slovák uspel vo vekovej kategórii 75 – 79 rokov.

V príprave na MS ho neodradila ani zlomenina na nohe, ktorú si privodil v lete, a ani nepríjemný incident priamo na trati, keď na 30. kilometri zistil, že ľadvinka, v ktorej mal uložené gély na doplnenie energie, je úplne prázdna.

Rovnako ako dosiahnutý výsledok je výnimočný aj športový príbeh Jána Hazuchu. Behať začal ako 45-ročný, a hoci si uvedomil svoj talent, po dvoch rokoch prestal. K behu a k maratónom sa vrátil, keď mal 55, a vo svojej vekovej kategórii sa zaradil k najlepším na svete.

Postupne sa mu podarilo vyhrať na všetkých šiestich elitných svetových maratónoch – v Berlíne, Londýne, Chicagu, Bostone, New Yorku aj v Tokiu. Dnes má zabehnutých 118 maratónov.

Vo veku 78 rokov stále pracuje ako stavebný inžinier, špecializuje sa na statiku stavieb.

Úspešná je aj jeho 19-ročná vnučka Líza, ktorá patrí k najväčším bežeckým talentom na Slovensku. Na dlhých tratiach prekonala viacero juniorských národných rekordov a vďaka športovým výsledkom od nového školského roka prestúpila na univerzitu do Kalifornie.

V nasledujúcom texte sa dozviete aj to, čomu Ján Hazucha vďačí za športovú dlhovekosť, ako trénuje a ako sa stravuje.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Tí, ktorí Jána Hazuchu osobne poznajú, o ňom hovoria ako o skromnom človekovi, ktorý svoje úspechy nijako nepreceňuje. Skôr naopak.

Podobný pocit sme mali aj my pri stretnutí v roku 2018. Keď sme sa Zvolenčana pýtali, či ho na základe víťazstiev na medzinárodných maratónoch môžeme v jeho vekovej kategórii zaradiť k najlepším na svete, odpovedal zdržanlivo: „Myslím si, že na svete budú aj lepší rovesníci ako ja.”

Uplynulý týždeň sa však ukázalo, že medzi rovesníkmi skutočne patrí ku svetovej špičke. Na premiérových veteránskych majstrovstvách sveta v maratóne získal v Londýne striebornú medailu. Vo veku 78 rokov zabehol maratón za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie