Denník N

Na Kramároch mi prepichli gumy a nadávali do sprostých Maďariek. Komárno a Komárom sú tolerantnejšie

Foto N - Tomáš Hrivňak
Foto N – Tomáš Hrivňak

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Komárne a v okolí.

Ráno pred ôsmou je na 130-ročnom Alžbetinom moste medzi Komárnom a Komáromom rušno. Štyritisíc pendlerov prekračuje hranice a mieria do práce v priemyselných parkoch či obchodoch najmä v smere do Maďarska. Opačným smerom, do Komárna, idú hlavne študenti gymnázia a univerzity a takisto zopár pracovníkov.

So skejtbordom v ruke most trikrát týždenne križuje aj Dániel Kocsi. Pochádza z mesta Tatabánya, tridsať kilometrov od Komárna. Študuje na Univerzite J. Selyeho v Komárne, no do mesta na ľavom brehu Dunaja zavše príde aj len tak, na pivo a biliard s priateľmi. Z Tatabánye sa vlakom odvezie do Komáromu, odkiaľ ide do Komárna pešo alebo sa prevezie na skejtborde. Medzi dvoma mestami, ktoré delí hraničná rieka, nerobí rozdiely. „Komárno a Komárom sú pre mňa to isté mesto, je tu len most, ktorý mení om na no,“ zamýšľa sa Kocsi.

Samosprávy Komárna a Komáromu majú spoločnú webovú stránku, na ktorej si v prvom kroku vyberiete, ktoré z dvoch miest chcete na internete navštíviť. Obe sa dajú prechádzať v maďarčine i slovenčine a okrem toho aj v nemčine a angličtine. Usporadúvajú spoločný festival Komárňanské dni a ak si požičiate kolobežku v Komárne, môžete ju vrátiť v Komárome a naopak.

Primátor Komáromu Attila Molnár (Fidesz) a primátor Komárna Béla Keszegh (nezávislý) sú dobrí kamaráti a ako hovorí Keszegh, snažia sa vytvoriť obyvateľom dojem, že žijú v jednom meste.

Obyvatelia Komárna, s ktorými sa Denník N o ich vzťahu k maďarskému náprotivku rozprával, tento dojem jednoty majú, aj keď nevieme vyhodnotiť, aký podiel na tom skutočne majú miestni politici.

Erzsébet-híd alebo Alžbetin most bol postavený v roku 1892. Prepája mestá Komárno a Komárom. Foto N – Tomáš Hrivňák

V Komárne vďaka Európskej únii a Schengenu už roky žijú s otvorenými hranicami a spomienky na hraničné kontroly blednú. Komárom vnímajú de facto ako mestskú časť alebo predmestie Komárna. Komárno má necelých 35-tisíc obyvateľov, Komárom takmer 20-tisíc.

Na konci 19. storočia sa Komárom, vtedy ešte pod názvom Újszőny, v podstate naozaj stal predmestím Komárna,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Slovensko

Teraz najčítanejšie