Denník N

Idú ako na horskej dráhe. Prečo Briti na rozdiel od iných nevedia skrotiť variant delta

Národný pamätník obetiam covidu v Británii. Podľa parlamentnej správy britská vláda mohla zachrániť tisíce ľudí, ak by lockdown v marci 2020 zaviedla skôr. Foto - TASR/AP
Národný pamätník obetiam covidu v Británii. Podľa parlamentnej správy britská vláda mohla zachrániť tisíce ľudí, ak by lockdown v marci 2020 zaviedla skôr. Foto – TASR/AP

V západnej Európe je momentálne covid relatívne pod kontrolou, výnimkou je len Británia.

Súčasná pandemická situácia delí Európu až na výnimky (Poľsko, Česko) ako Železná opona. Na západe je situácia relatívne dobrá, na východe zlá, prípadne sa zhoršuje.

Aj v západnej Európe je však jedna výnimka. Británia ako prvá zažila príchod variantu delta a ako prvá koncom júla zrušila všetky opatrenia. V počte prípadov patrí už štvrtý mesiac k najhorším v Európe a vlnu sa jej nedarí zlomiť. Momentálne sa tak Británia zaradila medzi pobaltské krajiny či niektoré štáty na Balkáne.

Jej krivka prípadov sa podobá na horskú dráhu: chvíľu hore, chvíľu dole, ale vysoko.

Denné počty nových infekcií na milión obyvateľov od 1. júna. Zdroj – Our World in Data 

V čom to je?

Britské médiá si všímajú, že iné západné krajiny, najmä pokiaľ ide o počty prípadov, sú na tom oveľa lepšie. Po niekde miernom, niekde väčšom náraste prípadov išli počty infikovaných dole. Samozrejme, je to aktuálny stav, ktorý sa môže zmeniť.

Jedným z dôvodov zatiaľ rozdielneho priebehu variantu delta môže byť, že Británia patrí v testovaní medzi najaktívnejšie štáty na kontinente. Reálne počty prípadov v iných štátoch môžu byť vyššie, len nie sú odhalené.

Skutočný stav pandémie tak môžu skôr naznačovať počty úmrtí či pacientov v nemocniciach.

Keď porovnáme počty prijatých ľudí do nemocníc či počty hospitalizovaných pacientov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie