Denník N

Spustili registráciu na tretiu dávku. Akú vakcínu dostanú ľudia s AstraZenecou a pôjdu skôr aj učitelia? (otázky a odpovede)

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Tretiu dávku najskôr dostanú ľudia s poruchami imunity. Ak im nepríde SMS, potrebujú potvrdenie od lekára.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo registráciu na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Po konzultáciách s ministerstvom zdravotníctva a členkou konzília odborníkov, lekárkou z Infekčnej kliniky z bratislavských Kramárov Alenou Koščálovou, pripravil Denník N odpovede na najčastejšie otázky o tretej dávke.

Rozdelili sme ich podľa skupín ľudí, ktorí budú mať nárok na očkovanie. Ako prví dostanú tretiu dávku ľudia s poruchami imunity.

Pacienti s poruchami imunity

Kedy začnú očkovať ľudí s poruchami imunity?

V utorok nadobudla účinnosť vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá opisuje postup pri tretej dávke. Je k nej pripravené aj metodické usmernenie, ktorého súčasťou je aj doklad o očkovaní a dotazník. Teoreticky sa môže začať očkovať treťou dávkou od štvrtka.

Po akom čase od druhej dávky môžem dostať tretiu?

Tretia dávka je u pacientov s imunitným ochorením súčasťou základnej schémy očkovania. Dôvodom je, že títo ľudia si často nedokážu vytvoriť dostatok protilátok. Aj preto ju budú môcť dostať už štyri týždne po podaní druhej dávky.

Akú vakcínu dostanem? Budem si môcť vybrať?

Očkovať sa bude mRNA vakcínami – teda Pfizerom alebo Modernou. Ak ste mali doteraz Pfizer ako základné dve vakcíny, dostanete ako tretiu Pfizer, ak Modernu, tak Modernu. Ak ste mali inú vakcínu, dostanete zrejme Pfizer, ktorého je v skladoch viac.

Ak som mala prvé dve vakcíny od AstraZenecy, môžem ísť na tretiu dávku?

Áno, a ako tretiu dostanete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie