Denník N

Tretia vlna prišla skôr ako druhá, no zatiaľ sa zdá, že je pomalšia

Podobne ako minulý rok, aj teraz sa nákaza šíri najmä na severe Slovenska.

V stredu 13. októbra sa slovenská verejnosť opäť dozvedela rekordný počet nových pozitívnych prípadov koronavírusu. PCR testovanie zachytilo 2 406 prípadov, antigénové ďalších 534. Spolu takmer tritisíc.

V rovnakom čase minulého roka, keď sa rozbiehala druhá vlna, padali rekordné čísla skôr ku koncu týždňa, nie v stredy, ako je teraz zvykom.

Napríklad vo štvrtok 15. októbra 2020 PCR testovanie odhalilo 2 075 prípadov a antigénové – ktoré ešte nebolo masívne dostupné – 36.

Niektorí komentátori a analytici, ale aj politici a verejnosť si umne všimli, že tretia vlna prichádza rýchlejšie ako tá druhá. Respektíve, aby sme boli presní – lebo v tomto prípade je to dôležité – prichádza skôr ako tá druhá.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa vyvíja niekoľko kľúčových epidemických parametrov, a porovnáme ich s vývojom presne pred rokom. Alebo inak, porovnáme druhú a tretiu vlnu v rovnakom čase tohto a minulého roka.

Dôležité je povedať, že skorší nástup tretej vlny nehovorí nič o jej sile. Omnoho zaujímavejšie je sledovať trendy – tempo rastu šírenia nákazy či počtov ľudí v nemocniciach. Z týchto čísel zatiaľ nevieme povedať, aká silná bude tretia vlna a ako dlho potrvá.

Vidíme z nich však, že sa zatiaľ nenaplnili katastrofické scenáre o rýchlom šírení delty v školách a o mnohých pacientoch v nemocniciach. Pravdou však je, že počty pacientov rastú aj napriek 43-percentnej zaočkovanosti celej populácie – čo potvrdzuje, že variant delta je infekčnejší.

Incidenčná krivka: skôr a pomalšie

Incidenčná krivka nám hovorí o tom, koľko pribúda nových prípadov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie