Denník N

Keď tréner začínal, s hráčmi usporiadal balet. Lepšie ako Brighton napáda len Liverpool

Tréner futbalistov Brightonu Graham Potter. Foto - TASR/AP
Tréner futbalistov Brightonu Graham Potter. Foto – TASR/AP

Tradičný klub už nechce byť večným outsiderom.

Prístavné mesto Brighton na juhu Anglicka, ktoré sa so svojimi 230-tisíc obyvateľmi zhruba rovná Košiciam, je domovom futbalového klubu navonok spĺňajúceho všetky charakteristiky tradičného malého anglického klubu s dlhou históriou a minimom úspechov.

Brighton & Hove Albion tento rok oslavuje 120. výročie vzniku a veľkú väčšinu z doterajších sezón odohral v tretej anglickej lige. Historickým úspechom je pre klub neúspech vo finále FA Cupu v roku 1983, v ktorom Brighton nestačil na Manchester United.

Posledných päť sezón sa však klub drží medzi anglickou elitou a v tej aktuálnej je v Premier League príjemným prekvapením. Zo siedmich zápasov prehral len raz a drží sa na šiestom mieste s rovnakým počtom bodov ako tretí Manchester City.

„Toto je najsilnejší tím, aký kedy Brighton mal,“ komentuje na stránkach The Athletic novinár Andy Naylor, ktorý o klube píše viac než tri desaťročia.

Pre Brighton môže byť táto sezóna výrazným krokom k dlhodobému cieľu, ktorým je usadiť sa v Premier League ako klub patriaci do hornej polovice tabuľky.

Náznaky zlepšenia sme videli už v minulej sezóne. Brighton síce skončil na 16. mieste a reálne bojoval o záchranu, no podľa väčšiny modelov vychádzajúcich zo štatistiky takzvaných očakávaných gólov (xG) mal skončiť piaty alebo šiesty. Očakávané góly hodnotia kvalitu šancí, a tých kvalitných si Brighton vytváral počas sezóny bezpočet, akurát ich nepremieňal.

Teraz sa to však začalo čiastočne meniť a Albion zažíva historicky najlepší štart do sezóny v Premier League. Nejde pritom o náhodu, ale výsledok práce vedenia a príchodu trénera, v súvislosti s ktorým sa často spomína slovné spojenie „emocionálna inteligencia“.

Graham Potter je totiž považovaný za jedného z najbystrejších anglických trénerov, a to nielen preto, že bakalársky titul zo sociálnych vied a magisterský v odbore líderstvo a emocionálna inteligencia.

Od Labutieho jazera až k Premier League

Potter má za sebou netypickú trénerskú dráhu pre anglického trénera, v rámci ktorej ho preslávili netradičné metódy. Trénovať začal na mieste, kde by ste to zrejme nečakali: vo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie