Denník N

Kedy budú mať Rómovia svojho Obamu? Aj šikovní majú komplex menejcennosti

Kto je pre deti vzor napríklad na Luníku IX? Foto N – Vladimír Šimíček
Kto je pre deti vzor napríklad na Luníku IX? Foto N – Vladimír Šimíček

Úspešní Rómovia hovoria, že aj tí šikovní z nich musia zaujať dva rozdielne svety – osady a zvyšok sveta. Tí, ktorí sa dnes vydávajú za politickú reprezentáciu Rómov, sú im zasa často na smiech.

Na prašnej ceste stojí zástup chatrčí. Medzi kusmi vlnitého plechu sa hrajú malé ufúľané deti. Žiadna voda ani kanalizácia, elektrina natiahnutá načierno z blízkej fabriky. A všade naokolo chudoba. Žijú tu veľmi skromne, no každé ráno skoro vstávajú a idú do práce. Medzi chatrčami je ruch, na každom rohu je malá predajňa s ovocím, alebo aj s čistou vodou v sklenenej fľaši od Coca-Coly. Miesto, kam si v noci netrúfnu záchranári ani policajti.

Príde ku mne mladý muž a so šibalským úsmevom ma presviedča, že je bratrancom prezidenta.

Nie sme v niektorej z rómskych osád na Slovensku, ale v slume Kibera v kenskom hlavnom meste Nairobi. Ten prezident z legendy mladého muža je Barack Obama.

Domy z hliny a vlnitého plechu majú aj šesťtisíc kilometrov od kenského Nairobi, v osade v Kecerovciach neďaleko Košíc. Aj tam behajú za divokými psami špinavé deti. Ich rodičia však vstávajú až napoludnie, pretože nemajú čo robiť. A je tam ďalší rozdiel: nemajú svojho Obamu, vzor, na ktorý by sa chceli podobať.

Vzorov majú veľa. Automechanika, ktorý dokáže opraviť auto ako nikto široko-ďaleko. Aj mladého rómskeho asistenta v škole, ktorý im na rozdiel od učiteľky rozumie, aj keď niečo vedia povedať iba po rómsky. Len nemajú nikoho, kto by im dával pocit, že Rómovia nie sú menejcenní. Že sa raz môžu stať napríklad aj prezidentom.

Intelektuál a chlapec z detského domova

Bratrancov Obamu sú v Keni stovky, hoci len falošných. V slovenských osadách sa Rómovia nemajú s kým identifikovať, nemajú žiadneho silného lídra, uznáva aj Stano Daniel.

Daniel je intelektuál zo Skalice, má ďaleko k bežnému obrazu slovenského Róma a skúšal to aj v politike. Vyštudoval vysokú školu, pracoval na úrade vlády, stážoval v Rade Európy a kandidoval v eurovoľbách za OĽaNO. Získal iba pár tisíc hlasov a ani zďaleka to nestačilo.

Deti v osade podľa neho možno poznajú rapera Rytmusa. Na inú rómsku osobnosť si spomenie len ťažko.

Stano Daniel je jedným z troch rómskych politikov zo Slovenska, ktorí vystupujú v novom dokumentárnom filme Tvoj čas. Vo filme (bude mať premiéru na festivale Jeden svet na prelome novembra a decembra) ide skôr o neúspešné príbehy, ktoré sa pri politike napokon neskončia. Dvoch z troch rómskych kandidátov napokon nezvolili, tretí sa stal starostom rómskeho sídliska Luník IX v Košiciach. 

Film Tvoj čas exkluzívne na webe Denníka N

Režisérom filmu je Vlado Rafael. Vyrastal v detskom domove, no študoval aj v zahraničí a dnes vedie mimovládku eduRoma, ktorá chce meniť vzdelávanie Rómov u nás. Keď sa ho spýtate na politiku, dáva jasne najavo, že s ňou nechce mať nič spoločné. A dodáva, že mimo lokálnej úrovne Rómovia stále nemajú svojich lídrov. „Ak by ich brali ľudia vážne, tak by ich už dávno volili,“ hovorí s dešpektom o Rómoch, ktorí sa dnes sami vydávajú za politické zastúpenie tejto menšiny.

Politik schizofrenik

Ak chce niekto byť lídrom Rómov, musí byť tak trochu schizofrenikom, opakujú vzdelaní Rómovia a aj ľudia z mimovládok, ktoré s nimi pracujú.

Kristína Magdolenová z rómskeho mediálneho centra Mecem vysvetľuje, že musia používať dvojakú stratégiu. „Jednu pre komunitu, druhú pre väčšinu. Vtedy majú šancu uspieť.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie