Denník N

Oči dokorán pre Premenu Jany Farmanovej

Jana Šabíková-Farmanová: Premena (2012), plátno, olej. Reprofoto – GMB
Jana Šabíková-Farmanová: Premena (2012), plátno, olej. Reprofoto – GMB

V najnovšom vydaní podcastu o vizuálnom umení sme sa porozprávali s autorkou diela, ktoré zobrazuje dievčenský vek v období dozrievania.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jej diela sú intímne aj sofistikované zároveň, čerpajú z jej osobnej skúsenosti, ktoré pretavuje do univerzálnych námetov ženskosti. Vo svojich budúcich prácach chcem vystihnúť, aké nové výzvy prináša starnutie, hovorí maliarka Jana Farmanová o svojej súčasnej tvorbe.

Môžeme si názov obrazu vysvetliť ako metaforu premeny dievčaťa na ženu?

Obraz vznikol v roku 2012. V roku 2015 som mala výstavu v Galérii mesta Bratislavy, kde bol vystavený. Tak si to pre seba rámcujem, odvtedy som ho nevidela. A áno, vtedy by som si to zrejme tak vysvetlila, ale teraz keď nad ním premýšľam, tak môžem povedať, že je to určite o premene, ale nielen dievčaťa na ženu. Je to premena dlhšia a súvisí to s premenou života ako takého. Obraz je o našej telesnej krehkosti. Telesnosť je rámcovaním nášho života, aj keď človek má v živote väčšie výzvy ako len svoje telo.

Dievča je umiestnené na pozadí rozostrenej prírody a miesto hlavy má kvet. Čoho je kvet symbolom?

Myslím, že kvety sú celkovo nejaké symboly, ale pre mňa je konkrétne tento v obraze symbolom večnosti a zároveň krehkosti a zániku. Lebo v živote rastlín vidíme prerod od puku po suchý kvietok, ktorý odpadne, oveľa rýchlejšie ako v našom živote. Takže si myslím, že aj s týmto pomyslením som ten kvet na hlavičku umiestnila a zároveň to súviselo s obdobím, keď som sa intenzívne venovala záhrade. Takže stretnutie s rastlinami bolo intenzívne. Takmer vždy sa u mňa veci dejú aj na fyzickej úrovni.

Biely kvet môže symbolizovať nevinnosť?

Môže symbolizovať nevinnosť, dievčenskosť. Obrazy, ktoré boli vystavené v Galérii mesta Bratislavy, boli z obdobia, ktoré sa nazývalo V znamení Panny. Tento názov odkazoval na viacero vecí, ale zároveň na obdobie dievčenstva alebo ženskosti, ktoré každá z nás zažíva. Obdobie dozrievania.

Spája sa s týmto motívom konkrétna spomienka, udalosť?

Nemám to tak, že sa spája s konkrétnym obrazom, ale spája sa s obdobím. Tento sa spája s obdobím intenzívneho záhradníčenia. Vďaka nemu som oveľa viac začala vnímať cykly života. Okolo štyridsiatky som zburcovala celú rodinu a odsťahovali sme sa spoločne na dedinu, čo bol vždy môj sen, a tam sme si premenili obyčajnú roľu na krásny biotop.

Príroda má u teba zásadné miesto, objavuje sa naprieč celou tvorbou, znamená teda viac ako len záhradníčenie?

Ja som dievča z Nitry, ktoré je za desať minút

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie