Denník N

Pribudlo až 2406 pozitívnych PCR testov. Rekordná je aj pozitivita testovania, pribúdajú hospitalizácie aj úmrtia

V utorok 12. októbra odhalilo PCR testovanie až 2406 ľudí nakazených koronavírusom, podobne vysoká denná incidencia bola na Slovensku v polovici marca. Tieto čísla potvrdzujú, že sa epidemická situácia rýchlo zhoršuje.

Navyše úrady hlásia aj 372 pozitívnych testov v antigénovom testovaní.

Oproti minulému týždňu narástla incidencia PCR o približne 25 percent a oproti rovnakému obdobiu v minulom mesiaci až štvornásobne.

Nezaočkovaní ľudia tvoria približne 70 percent pozitívnych testov.

Rekordná je aj pozitivita testovania. V utorok sa vykonalo 13 927 PCR testov a až 17,3 percenta bolo pozitívnych. Pozitivita taktiež rýchlo rastie, týždenná je už tesne pod pätnástimi percentami. V praxi to znamená, že testovanie čím ďalej tým menej odráža skutočný počet nakazených v populácii. Podobne vysoká bola naposledy koncom marca.

Počet ľudí v nemocniciach sa zvýšil o 19 pacientov, aktuálne je obsadených 818 covidových lôžok. Je však potrebné rozlišovať medzi stavom v nemocniciach a denne prijímanými osobami. Stav v nemocniciach je prietoková veličina, do nemocníc sa pacienti prijímajú, takisto sa prepúšťajú, resp. zomierajú.

Denne sa do slovenských nemocníc prijíma až okolo sto nových pacientov. Približne 80 percent z nich sú nezaočkované osoby. Graf vyššie na konci ukazuje klesajúce čísla, dôvodom sú len postupne nahlasované štatistiky.

Zvyšuje sa aj počet obetí. V utorok úrady potvrdili ďalších 20 úmrtí na covid, krivka úmrtí má rastúcu tendenciu. Denne aktuálne umiera v priemere 11 ľudí.

Najhoršia epidemická situácia je na severovýchode Slovenska, kde je týždenná incidencia nových prípadov približne 600 pozitívnych PCR testov na 100-tisíc obyvateľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie