Denník N

Ak Záborskej návrh uspeje, časť lekárov prestane robiť interrupcie zo zdravotných dôvodov, hovorí lekár a právnik Kováč

Lekár a advokát Peter Kováč. Foto N - Vladimír Šimíček
Lekár a advokát Peter Kováč. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslankyňa Anna Záborská chce svojím návrhom na zmenu interrupčnej legislatívy zrušiť aj niektoré vyhlášky. V jednej z nich sú opísané dôvody, pre ktoré môže lekár urobiť interrupciu zo zdravotných dôvodov. Bez vyhlášky sa podľa lekára a právnika Petra Kováča ocitnú gynekológovia v právnej neistote a časť z nich úplne prestane robiť inerrupcie zo zdravotných dôvodov.

Zákaz reklamy na interrupcie, ktorý Záborská takisto navrhuje, podľa neho lekárom znemožní informovať o tom, či ich robia a dotkne sa aj zdravotníckych firiem. „Toto konkrétne ustanovenie zakáže firmám, ktoré dodávajú zdravotnícke inštrumenty, dať do katalógu kyrety, dilatátory a ďalšie nástroje, ktoré sa dajú použiť na umelé prerušenie tehotenstva, pretože katalóg je reklama,“ hovorí.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková tvrdí, že po schválení návrhu poslankyne Anny Záborskej budú musieť ženy so zamĺknutým potratom čakať na zákrok štyri dni, aj keď už plod nežije. Je to tak?

Keď je plod mŕtvy, tak tehotenstvo je už vlastne ukončené a nejde o interrupciu. Lehota by sa teda na túto situáciu nevzťahovala. Mŕtvy plod v maternici môže byť navyše niekedy považovaný za situáciu bezprostredne ohrozujúcu život ženy, takže vtedy neplatia žiadne čakacie lehoty.

Návrh pani Záborskej som dala prečítať aj primárovi trenčianskej gynekologickej kliniky Petrovi Kaščákovi a ten povedal, že sa podľa neho čakacia lehota vzťahuje aj na zamĺknuté potraty. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na gynekológiu Miroslav Borovský zasa povedal, že formulácia je nejasná už dnes. Ak má každý vlastný výklad, nebudú sa lekári pre túto nejednoznačnosť báť urobiť zákrok skôr ako po štyroch dňoch, aby neporušili zákon?

Budú. Zdravotníci nie sú právnici. Iste sa nájdu takí, ktorí budú pochybovať. A keďže vieme, že dnes je trestným činom urobiť také prerušenie tehotenstva, ktoré je v rozpore so zákonom, tak to budú hrať na istotu a časť lekárov bude so zákrokom pri zamĺknutom potrate skutočne čakať.

V návrhu sa píše, že čakacia lehota sa nebude vzťahovať na prípady, keď ide o „bezprostredné ohrozenie zdravia a života ženy“. Čo sú to vlastne za situácie?

To sú situácie, keď žena silno krváca, keď jej hrozí šok. Silné krvácanie môže človeka zabiť, takže vtedy treba vyčistiť dutinu maternice a krvácanie zastaviť. Viem si predstaviť, že by to mohli byť aj vážnejšie infekcie.

Na Slovensku však máme aj iný problém. Existuje tu asi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie