Denník N

„Africký Che Guevara“ sníval o krajine bez pomoci Západu. Po 34 rokoch vyšetrujú jeho vraždu

Thomasa Sankaru, bývalého prezidenta západoafrickej Burkiny Faso, opisovali ako „afrického Che Guevaru“. V krajine bol obľúbený, v roku 1987 ho však pri prevrate zavraždili.

Sankarova smrť sa nikdy poriadne nevyšetrila a v miestnej spoločnosti ju považovali za tabu. Po 34 rokoch sa to môže zmeniť.

V pondelok sa na vojenskom súde v hlavnom meste Ouagadougou začal proces so štrnástimi mužmi, ktorých z vraždy obvinili. Patrí medzi nich aj Blaise Compaore, Sankarov niekdajší blízky priateľ.

Sankara bol charizmatickým lídrom miestnej marxistickej revolúcie, ktorého mali miestni radi. „Povedal to jasne: Som tu pre všetkých Burkinabé, nielen pre mojich bratov a sestry,“ spomínal jeho brat Paul v nedávnom rozhovore pre BBC Africa.

Po Sankareho smrti sa k moci dostal práve Compaore, jeho bývalý spojenec. Compaore zostal vo funkcii prezidenta až do roku 2014. Potom sa pokúsil o zmenu ústavy, aby mohol opäť kandidovať.

Krajina pritom patrí k najchudobnejším na svete a od roku 2015 bojuje aj s povstaním džihádistov, pri ktorom už zomrelo viac ako 1 400 obyvateľov a ďalších 1,3 milióna prišlo o domov. V Burkine Faso vypukli protesty, na ktorých sa spomínal aj Sankara. Nespokojní občania nosili plagáty s jeho portrétom.

Sankara je pre Burkinabé, obyvateľov Burkiny Faso, symbolom revolučných nálad. Po jeho smrti sa ľudia o ňom nerozprávali, lebo sa báli nového režimu. Boli však nahnevaní, že Sankarovi vrahovia zostali nepotrestaní.

Kultúra beztrestnosti a násilia

Compaore po protestoch z krajiny ušiel do susedného Pobrežia Slonoviny, kde dostal občianstvo. Dočasná vláda následne začala s vyšetrovaním Sankareho vraždy.

Pred súd v Burkine Faso sa však zatiaľ nepostaví, hoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie