Denník N

Pracuje s páchateľmi domáceho násilia: Deti si často neprajú pre otca trest, ale chcú, aby sa ho nemuseli báť

Barbora Jakobsen. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Barbora Jakobsen. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Pred pätnástimi rokmi odišla vyštudovaná česká psychologička Barbora so svojím vtedajším priateľom do Nórska. Krajina ju očarila a rozhodla sa v nej zostať, i keď vzťah nevydržal. Začínala ako asistentka na psychiatrickej klinike na oddelení pre liečbu závislostí.

Potom stretla svojho súčasného manžela a založili si rodinu. V roku 2011 vyhrala konkurz na vedúcu vznikajúcej pobočky spoločnosti Alternatíva násiliu (Alternativ til Vold) v meste Tromsø. Organizácia vznikla v roku 1987 a ako prvá v Európe ponúkala terapiu mužom páchajúcim násilie na svojich partnerkách.

Barbora Jakobsen o domácom násilí a jeho riešení aj prednáša, školí odborníkov, a to aj v Českej republike. Zatiaľ čo u nás sme zvyknutí zaujímať sa viac o obete a väčšina odbornej pomoci smeruje k nim, v Nórsku sa omnoho viac pracuje aj s agresormi.

„Iba tí môžu násilie zastaviť,“ vraví odborníčka v rozhovore pre český Deník N.

„Dobrý deň, bijem svoju ženu, mohli by ste mi pomôcť, prosím?“ Naozaj sa stáva, že za vami do centra príde muž a povie toto?

Stáva sa to presne takto. Tento rok v máji nám zavolal klient a povedal: „Napadol som svojho syna. Celý život som si hovoril, že to nikdy neurobím, ale stalo sa to. Potrebujem s tým niečo urobiť.“ Keď potom prišiel a začali sme spolu hovoriť o násilí, bolo zrejmé, že sa ho dopúšťa nielen na synovi, ale aj na partnerke, a že od svojho detstva žije v násilí.

Jeho otec bol násilný voči nemu aj jeho mame. Bola som prvý človek, s ktorým o tom hovoril. V štyridsiatich piatich rokoch. Nikdy nie je neskoro, ale čím skôr, tým lepšie. Najlepšie je začať už s deťmi, aby vedeli, čo násilie je, že to nie je v poriadku, a ak sa niečo deje im alebo v ich okolí, nenesú za to vinu a dá sa s tým niečo robiť.

Ale musia o tom niekomu povedať…

Je to nesmierne dôležité. Ale ak s deťmi tieto témy neotvárame, je to pre ne veľmi zaťažujúce.

Čo sa v takom človeku zlomí, keď sa rozhodne prísť? Skutočne je to nejaký hraničný čin, že trebárs prvý raz udrie svoje dieťa?

Je to rôzne. Tento klient sa najskôr skutočne prvý raz dopustil fyzického násilia na svojom synovi. Strčil ho zo schodov. Vydesilo ho to.

Keď sme však potom hovorili o násilí, vyšlo najavo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie