Denník N

Tomanová veľa pre deti neurobila, zhodujú sa odborníci a za komisárku už nechcú političku

Komisárka Viera Tomanová. Foto – TASR
Komisárka Viera Tomanová. Foto – TASR

Aktualizované vo štvrtok 8.50 o druhú kandidátku OĽaNO.

V decembri by sme mali poznať meno novej komisárky pre deti, pretože zo svojho úradu po šiestich rokoch odíde Viera Tomanová a neplánuje sa o úrad uchádzať znova. Koaličné strany už teraz rokujú o tom, kto ju nahradí.

Jediným známym menom je zatiaľ Katarína Hatráková, poslankyňa za Kresťanskú úniu. Podľa informácií Denníka N ju v klube OĽaNO podporilo najviac poslancov. Hnutie ju za komisárku navrhlo aj na koaličnej rade, vetovala ju však SaS.

Predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša sme sa pýtali, kto boli ďalší kandidáti na komisára v ich hnutí, na otázku neodpovedal. V stredu popoludní svoju kandidatúru na Facebooku oznámila aj bývalá poslankyňa SaS Natália Blahová. Podľa webu aktuality.sk ju oslovila poslankyňa OĽaNO Monika Kozelová. Blahová v posledných parlamentných voľbách neúspešne kandidovala za Demokratickú stranu spolu s ďalšími poslancami, ktorí odišli z SaS. Dnes pracuje ako sociálna poradkyňa.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová tvrdí, že ich strana má viacero kandidátov, o ktorých chce hovoriť až v pondelok na koaličnej rade. Ani Sme rodina zatiaľ o svojom kandidátovi nechce hovoriť.

Na zvolenie novej komisárky alebo komisára už nezostáva veľa času, mená kandidátov treba ľudskoprávnemu výboru Národnej rady nahlásiť do 5. novembra.

To isté platí aj pre voľbu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. Tou je v súčasnosti Zuzana Stavrovská. Vo svojej práci chce Stavrovská pokračovať aj ďalších šesť rokov. V súčasnosti zisťuje, ktorý poslanec ju navrhne, aby mohla byť opätovne zvolená parlamentom.

Odborníci: Tomanová deťom chýbať nebude

Oslovili sme šesť odborníkov a odborníčok, ktorí pracujú s deťmi alebo rodinami. Len veľmi ťažko hľadali na práci Viery Tomanovej čosi, za čo by ju mohli pochváliť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Čistý deň

Rodičovstvo

Viera Tomanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie