Denník N

Starosta Petržalky Hrčka: Rok pred voľbami nemá Vallo vyzývateľa, musel by to byť silný kaliber, aby ho porazil (+ video)

Ján Hrčka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Hrčka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka nebude kandidovať za primátora, chce sa opäť stať starostom. O podpore rokuje so vznikajúcou bratislavskou koalíciou Vallo-SaS-Progresívne Slovensko, ale aj s OĽaNO či so Sme rodina.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Hrčka rok pred spojenými komunálnymi a župnými voľbami rozpráva aj:

  • o predvolebných koalíciách a rozložení síl v Bratislave,
  • o problémoch pri zavádzaní nových pravidiel parkovania,
  • a aj o tom, kedy bude jazdiť električka na koniec Petržalky.

V Bratislave vzniká rok pred voľbami koalícia primátora Matúša Valla, SaS a Progresívneho Slovenska. Základom tejto dohody je, že Vallo bude opäť kandidovať na primátora, Juraj Droba opäť za bratislavského župana a koalícia sa dohaduje aj na spoločných kandidátoch na starostov či poslancov v Bratislave. Vyzerá to tak, že táto koalícia proti vám nepostaví žiadneho kandidáta. Vy s touto vznikajúcou koalíciou rokujete?

Toto zoskupenie už rokuje šesť mesiacov a informácie presakujú. Keďže máme s primátorom aj so županom stretnutia, na ktorých sa o všeličom neformálne porozprávame, áno, rozprávame sa neformálne aj o takýchto veciach.

Takže neformálne rokovania boli.

Neformálne pri rôznych stretnutiach sa spýtame: „Ako? Ideš – nejdeš?“ So županom aj s primátorom dobre vychádzame, napriek tomu, že sme s primátorom Vallom v minulých voľbách boli trošku „na nože“. Po voľbách sme si to vysvetlili, na niektoré veci máme úplne odlišný názor, čo je normálne a vieme si to vysvetliť.

Pred Vallom som zažil dvoch primátorov, pána Nesrovnala a pána Ftáčnika. Niektoré veci sa nedajú porovnávať, keďže ide o odlišné obdobia, spoločenskú náladu, zoskupenie poslancov či odlišné pravidlá hry, podľa ktorých sa vtedy hralo, ale spoluprácu s Matúšom Vallom zatiaľ považujem za najlepšiu. I keď je pravda, že možno za určitých okolností si viem predstaviť, že by aj tá spolupráca s pánom Ftáčnikom bola dobrá, len sme zle začali, a preto to aj tak skončilo.

Budete teda kandidátom koalície Vallo – SaS – Progresívne Slovensko?

Určite budem kandidovať na starostu Petržalky. Spôsob, akým budem kandidovať, bude záležať na tom, akých ľudí v rámci Petržalky oslovím do spolupráce na poslancov… Klamal by som, keby som povedal, že by som chcel vymeniť alebo ísť proti súčasnej zostave primátor Vallo – župan Droba. Všeličo sa môže ešte udiať, momentálne však nemám dôvod proti nim ísť, naopak, naša spolupráca funguje.

Video: Rozhovor so starostom Petržalky Hrčkom o koalíciách pre regionálne voľby, Vallovi, parkovaní aj električke (autorky: Lucia Osvaldová, Michaela Barcíková)

Takže ste vôbec neuvažovali nad tým, že by ste kandidovali za primátora?

Nie, to sme si vysvetlili s primátorom hneď po voľbách – on vtedy dostal informácie, že si starosta Hrčka začal robiť kampaň na primátora. Asi mesiac-dva po voľbách sme si s primátorom spolu sadli a povedal som mu, že pokiaľ mi nebude robiť zle a nebudeme si robiť naprotiveň, tak mojou ambíciou určite nie je kandidovať na primátora minimálne jedno, možno dve nasledujúce volebné obdobia.

Na rovinu, mestská časť Petržalka je také obrovské sústo, že keď to chcete reálne poriadne rozbehnúť, tak za štyri roky by to možno majster sveta, Elon Musk a Mark Zuckerberg s ich finančnými možnosťami dali dokopy, ale v reáliách, v akých ste, v covidovom období… Za štyri roky neviete poctivú robotu odviesť, odprezentovať, nevidíte ešte reálne výsledky práce. Od začiatku som tvrdil, že dve volebné obdobia v Petržalke sú minimum. Budem naozaj spokojný, ak za dve obdobia dokážem urobiť niečo, na čo budem naozaj hrdý. Otázkou samozrejme je, či mi ľudia dajú mandát na ďalšie volebné obdobia.

S Vallom sme si to teda vysvetlili. Od začiatku sú však dve-tri témy, na ktorých sa pochytíme, lebo máme iné názory…

Povedzte.

Parkovacia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava v Bratislave

Parkovanie v Bratislave

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie